Οι φαρμακοποιοί αποτελούν αναμφίβολα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών αποδεικνύοντας διαχρονικά την αξία, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός φαρμακείου σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό έγινε ξεκάθαρο με τον πλέον εμφατικό τρόπο την περίοδο της πανδημίας. Μετά τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων δημιουργήσαμε μια ασπίδα προστασίας και ενημέρωσης επωμιζόμενοι το βάρος της εκστρατείας που ονομάσαμε «μένουμε ασφαλείς».
Για να συνεχίσει όμως να αποδίδει ο φαρμακοποιός τα μέγιστα στην κοινωνία θα πρέπει, σύμφωνα με τη Δημιουργική Ένωση Φαρμακοποιών, να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές σε τρεις βασικούς πυλώνες: τις οικονομικές συνθήκες, τις ελλείψεις φαρμάκων και την αναγνώριση του ρόλου του επαγγέλματος.
Βελτίωση των οικονομικών συνθηκών
Σε μια οικονομία που ήταν και εξακολουθεί να είναι σε κρίση, συνεπάγεται ότι τα φαρμακεία, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το κόστος λειτουργίας τους.
Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, με τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ παράλληλα η αύξηση του πληθωρισμού συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα επαγγελματικά μισθώματα. Με βάση τα παραπάνω, συνεπικουρούμενα και από το αυξημένο κόστος διαβίωσης, θα πρέπει το φαρμακείο ως επιχείρηση να ενισχυθεί οικονομικά για να μπορέσει να επιβιώσει.
Θα πρέπει να σταματήσει η ελεύθερη πτώση τιμών των φαρμάκων τη στιγμή που οι τιμές όλων των υπόλοιπων προϊόντων –όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάνεις– αυξάνονται, να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους στα φάρμακα μέχρι 200 ευρώ, να ενταχθεί το φαρμακείο ως επιχείρηση σε χρηματοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα και τέλος να πάψουν να ισχύουν μνημονιακές επιταγές (όπως το rebate), τη στιγμή που η χώρα μας –όπως η κυβέρνηση ευαγγελίζεται– δεν βρίσκεται πλέον σε καθεστώς μνημονίου. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την επανεξέταση καίριων ζητημάτων, όπως ο κλειστός προϋπολογισμός στα φάρμακα και κατά συνέπεια η συνολική αντιμετώπιση της φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα.
Ελλείψεις φαρμάκων
Το διαχρονικό πλέον φαινόμενο των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά αποτελεί το κοινό και βασικότερο πρόβλημα για όλα τα φαρμακεία πανελλαδικά. Ένα πρόβλημα που έχει άμεσο αρνητικό αποτύπωμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί επανειλημμένως αλλά δυστυχώς η ανταπόκριση που βρίσκουν είναι μηδενική.
Ως φαρμακοποιοί προς βελτίωση των ελλείψεων απαιτούμε:
1) Τη λειτουργία της on-line πλατφόρμας, συνδεμένης με τον ΕΟΦ, όπου πραγματικό χρόνο αναγράφουμε τις ελλείψεις.
2) Ενδελεχή έλεγχο και ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των αποθεμάτων και ταυτόχρονο περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών των ελλειπτικών σκευασμάτων.
3) Αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης και αποζημίωσης των φθηνών φαρμάκων.
4) Ενίσχυση των ελληνικών φαρμάκων και της παραγωγής γενοσήμων για πολυεθνικές εταιρείες.
5) Δημιουργία επιλογής στην ΗΔΙΚΑ για την υποκατάσταση θεραπείας με γενόσημο ή με διαφορετική μορφή/συσκευασία.
6) Συνταγογράφηση εναλλακτικών θεραπειών ή και διαφορετικών δραστικών ακόμα στο ίδιο θεραπευτικό πρωτόκολλο.
7) Δυνατότητα δήλωσης αδυναμίας προμήθειας φαρμάκου στην ΗΔΙΚΑ, ώστε η εταιρεία να το αποστέλλει στο επιλεγμένο φαρμακείο.
Αναγνώριση και επιβράβευση του ρόλου του φαρμακοποιού
Διεκδικούμε το πάγιο αίτημα για πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας του ασθενή και την δυνατότητα ενημέρωσής του, καθώς επίσης την εδραίωση και αποζημίωση επιστημονικών υπηρεσιών, όπως είναι η διανυκτέρευση, η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (rapid test), η μέτρηση πίεσης και σακχάρου, η συμμόρφωση του ασθενούς με τη συνταγογραφούμενη αγωγή του. Η θέση μας και η προσφορά μας πρέπει να αναγνωριστεί και με τη συμμετοχή φαρμακοποιών σε θεσμούς, επιτροπές και όργανα που αφορούν τις πολιτικές υγείας και το φάρμακο στην χώρα μας. Οι φαρμακοποιοί πρέπει επιτέλους να γίνουν κοινωνοί στη διαμόρφωση των πολιτικών αυτών και αυτό προϋποθέτει τόσο πολιτική βούληση όσο και ισχυρή συνδικαλιστική παρέμβαση.
Το άρθρο του Αν. Αντωνίου, υποψηφίου με τη Δημιουργική Ένωση Φαρμακοποιών (ΔηΕΦ) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος #194 στην ενότητα: «Η επόμενη 3ετια του ελληνικού φαρμακείου: στόχοι, οράματα & διεκδικήσεις»