Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά αλλά και βότανα για φαρμακευτική και καλλυντική χρήση στους κήπους τους.
Η δράση «Φοιτητών - Κήποι» γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνική μέριμνα φοιτητών του ΑΠΘ» που υλοποιείται με ευθύνη του πρύτανη του ΑΠΘ Νικόλαου Γ. Παπαϊωάννου και του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτριου Στ. Κωβαίου, όπως δημοσίευσε ο «Τύπος Θεσσαλονίκης». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δ. Κωβαίος στην εφημερίδα, έχουν αιτηθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 350 φοιτητές, ενώ οι πρώτοι 50 συγκεντρώθηκαν ήδη στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής και ξεκίνησαν «δουλειά».
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι φοιτητές μαθαίνουν για την πρωτοβάθμια καλλιέργεια της γης, τη συλλογή και τις τεχνικές μεταποίησης των προϊόντων, για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και για την παρασκευή προϊόντων προσωπικής φροντίδας (π.χ. σαπουνιού, κεραλοιφής, βαμμάτων κ.λπ.) και τέλος για τη θρεπτική αξία των μικρολαχανικών και την αξιοποίησή τους στη μαγειρική.
Ο καθηγητής εξήγησε πως επέλεξαν αυτήν τη δράση με στόχο να βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση των φοιτητών που δέχτηκε σκληρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.