Να αυξηθεί ο κατάλογος των σκευασμάτων για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, καθώς αρχίζουν πλέον και παρουσιάζονται ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ. Επίσης ζήτησε να ενταθεί και να γίνεται σε συνεχή βάση ο έλεγχος σε ολόκληρη την αλυσίδα του φαρμάκου, εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.
Ο Απ. Βαλτάς τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του φαρμακείου και ένα μείζων ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και αναφερόμενος στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, τους κάλεσε να αυξήσουν την ποσότητα των φαρμάκων που διανέμουν στην ελληνική αγορά, είτε απευθείας είτε μέσω των φαρμακαποθηκών, καθώς και τα αποθέματα τα οποία διατηρούν.
Σημειώνεται πως χθες ο ΕΟΦ δημοσίευσε μια νέα λίστα ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία ανέρχονται σε 135. Αφορούν κυρίως παυσίπονα αντιβιώσεις, αντιυπερτασικά, αναλγητικά και συγκεκριμένα εισπνεόμενα σκευάσματα, τα οποία βρίσκονται όλο και πιο δύσκολα και σε αντίθεση με τα όσα είχε πει πρόσφατα περί ομαλοποίησης της αγοράς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Να σταματήσουν οι ουρές της ντροπής
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ στην ίδια εκδήλωση ζήτησε να γίνει πράξη η -από τριετίας περίπου- εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη διάθεση μέχρις ενός ορισμένου ποσού των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς οι «ουρές της ντροπής» πρέπει -όπως ανέφερε- να εκλείψουν. Ο πολίτης θα σταματήσει να ταλαιπωρείται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να προμηθευτεί το φάρμακό του από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να υφίσταται πολύωρες καθυστερήσεις, όπως είπε.
Χρειαζόμαστε καινοτόμα φάρμακα
Ο Απ. Βαλτάς αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σύστημα Αυθεντικοποίησης των Φαρμάκων (Η.Ν.V.O.) και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για να συσταθεί, να οργανωθεί και να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, με τα φαρμακεία να έχουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση της διαδικασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη εισαγωγής στην αγορά νέων καινοτόμων φαρμάκων τα οποία θα διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, βάση θεραπευτικού πρωτοκόλλου, ώστε να εκλογικευτούν οι δαπάνες και να εξοικονομηθούν πόροι.