Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιμετωπίζοντας τον ασθενή με νόσο Alzheimer

16/3/2010
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η νόσος

 

Με τον όρο «άνοια» εννοούµε την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου. Η νόσος του Alzheimer αποτελεί τη συχνότερη µορφή άνοιας (60% του συνόλου των διαφόρων ειδών άνοιας). Πρόκειται για νόσο που πλήττει την τρίτη ηλικία.

 

Οφείλεται στην εκφύλιση-απώλεια κυττάρων από τις βασικές περιοχές του πρόσθιου εγκεφάλου, του εγκεφαλικού φλοιού και άλλων περιοχών.

 

Η νόσος εξελίσσεται σε τρία στάδια: ήπιο (έως 3 χρόνια), µέτριο (έως 8 χρόνια) και σοβαρό (έως 3 χρόνια). Το κυριότερο και πρώιµο κλινικό σύµπτωµα είναι η απώλεια µνήµης. Με τον καιρό επέρχεται και η έκπτωση όλων των πνευµατικών ικανοτήτων (κρίση, λογική, µάθηση, αντίληψη), µε συνέπεια την ανάγκη εξάρτησης του ασθενούς από τρίτους.

 

Η φαρµακευτική αντιµετώπιση γίνεται µε αναστολείς της χολινεστεράσης (ένζυµο που αποδοµεί την ακετυλχολίνη, έναν νευροµεταβιβαστή που παίζει σηµαντικό ρόλο στη µνηµονική διαδικασία, τα επίπεδα του οποίου είναι ελαττωµένα στους ασθενείς αυτούς). Η µνήµη των ασθενών βελτιώνεται και η εξέλιξη της νόσου επιβραδύνεται. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί µέχρι σήµερα κάποιο φάρµακο που να θεραπεύει ριζικά τη νόσο. Η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση της σωµατικής και πνευµατικής εγρήγορσης φαίνεται ότι προστατεύουν από την άνοια.

 

Ο ασθενής

 

• Ανήκει στην τρίτη ηλικία.

• Ελαφρώς συχνότερα είναι γυναίκα.

• Εκτός από τις διαταραχές της µνήµης, παρουσιάζει προοδευτικά και διαταραχές της λεκτικής επικοινωνίας: χρησιµοποιεί λανθασµένες λέξεις, δεν µπορεί να εξηγήσει τι θέλει να πει και δεν µπορεί να γίνει κατανοητός.

• Παρουσιάζει σταδιακά σηµαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής του. Ο ασθενής εξαρτάται πλήρως από τους φροντιστές του.

• Οι παραπάνω λόγοι τον οδηγούν σε διαταραχές στη συµπεριφορά, απάθεια ή ευερεθιστότητα.

 

 

Ενέργεια του φαρµακοποιού

 

Αναγράψτε σε όλες τις συσκευασίες το δοσολογικό σχήµα των φαρµάκων. Να έχετε όµως υπόψη ότι η ενέργεια αυτή έχει αποτελέσµατα µόνο στα αρχικά στάδια της νόσου. Όσο η νόσος εξελίσσεται, ο ασθενής πιθανώς να αντιµετωπίσει δυσκολίες στην κατανόηση του κείµενου που διαβάζει.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιος –στο οικογενειακό ή µη– περιβάλλον του ασθενή που µπορεί να τον φροντίσει, ο οποίος έχει κατανοήσει όλες τις λεπτοµέρειες της φαρµακευτικής αγωγής (δοσολογικό σχήµα, τρόπος χορήγησης, φαρµακο-διατροφικές συµβουλές).

Βεβαιωθείτε ότι έχει αναφερθεί στο γιατρό το σύνολο της φαρµακευτικής αγωγής του ασθενή, ούτως ώστε να αποφευχθούν φαρµακευτικές αλληλεπιδράσεις.

Βεβαιωθείτε ότι το βιβλιάριο ασθενείας ανήκει στο συγκεκριµένο ασθενή, ακόµη κι αν ο γιατρός έχει συµπληρώσει τη διάγνωση και την αγωγή.

 

 

Προσοχή!

 

• Να χρησιµοποιείτε τη µη λεκτική επικοινωνία όταν ο ασθενής «δεν καταλαβαίνει από λόγια»: Η γλώσσα του σώµατος εξακολουθεί να γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή. Να τον παρακολουθείτε στα µάτια, να του χαµογελάτε και να τον αγγίζετε φιλικά.

• Μην προσπαθείτε να διορθώνετε γραµµατικά και συντακτικά λάθη του ασθενή, εάν έχετε καταλάβει τι εννοεί.

• Βεβαιωθείτε, στο πλαίσιο του δυνατού, ότι ο ασθενής δεν παρουσιάζει επιδείνωση της ακοής του.

• Να µεταχειρίζεστε τον ασθενή µε τον ίδιο σεβασµό καθ’ όλη τη διάρκεια της επικοινωνίας σας.

• Εάν διαπιστώνετε ότι αδυνατεί να παρακολουθήσει, διακόψτε την επικοινωνία για λίγο χρονικό διάστηµα και προσπαθήστε ξανά αργότερα.

• Χρησιµοποιείτε όσο πιο µικρές και απλές φράσεις γίνεται κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας σας.

• Μη χρησιµοποιείτε προτάσεις µε τη λέξη «µη»: εξηγήστε του τι να κάνει αντί για το τι να µην κάνει.

• Μη σχολιάσετε την κατάσταση του ασθενή µε κάποιον άλλο πελάτη, ακόµη κι όταν ο ασθενής φύγει από το φαρµακείο αφού εξυπηρετηθεί: θυµηθείτε ότι πρόκειται για ασθενή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην κατάκτηση Χρυσού Μεταλλίου και την είσοδό της στο Παγκόσμιο Top 10 στον διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM
Και μαζί μια υποψήφια θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025