Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αντιισταμινικά vs αποσυμφορητικά φάρμακα

31/8/2018 10:46:49 πμ
Πότε χορηγούνται και ποιες οι διαφορές στη δράση τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα OTC φάρμακα, από παιδιά και ενήλικες, είναι εκείνα που προορίζονται για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα, σύμφωνα με άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Pharmacy Times.


Πρόκειται για μια κατηγορία με άφθονα σκευάσματα, ωστόσο –όπως περιγράφεται και σε μια πρόσφατη σχετική μελέτη– καταναλωτές και επαγγελματίες υγείας συχνά αγνοούν τα δεδομένα που αφορούν την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε ανεπαρκείς θεραπείες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη λαμβάνουν την καταλληλότερη περίθαλψη.


Οι φαρμακοποιοί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να επιτύχουν καλύτερη αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων, απαλλάσσοντάς τους ταυτόχρονα από τη σύγχυση για αυτήν την κατηγορία φαρμάκων. 

Αντιισταμινικά

Τα αντιισταμινικά αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα φαρμάκων για το αναπνευστικό και είναι αυτά που έχουν μελετηθεί περισσότερο. Πρόκειται για ανταγωνιστές της δράσης της ισταμίνης (Η1) και μειώνουν το φτέρνισμα, τη ρινόρροια και την επιπεφυκίτιδα που προκαλούν τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα.


Τα περισσότερα αντιισταμινικά όμως (π.χ. σετιριζίνη και η χλωροφαινιραμίνη) δεν θα καλύψουν τους ασθενείς με συμπτώματα που προκαλούνται από ιούς, καθώς δεν έχουν βρεθεί κλινικά χρήσιμα εναντίον τους.


Η σετιριζίνη και η λεβοσετιριζίνη λαμβάνονται μία φορά την ημέρα και είναι συνήθως αποτελεσματικά για κοινά προβλήματα, όπως η αλλεργική ρινίτιδα.

Η χλωροφαινιραμίνη και η διφαινυδραμίνη είναι αντιισταμινικά πρώτης γενιάς και έχουν αξιοσημείωτες κατασταλτικές ιδιότητες. Η διφαινυδραμίνη χρησιμοποιείται συνήθως ως ήπιο υπνωτικό.

Η φεξοφεναδίνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε ασθενείς που εμφανίζουν υπερβολική υπνηλία από τα αντιισταμινικά, καθώς δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), ακόμη και σε υψηλότερες δόσεις. 

Αποσυμφορητικά

Καλό είναι να αποφεύγετε να χορηγείτε τοπικά αποσυμφορητικά σε ασθενείς με χρόνια ρινίτιδα, καθώς η επίμονη χρήση μπορεί να προκαλέσει φαρμακοεπαγόμενη ρινίτιδα.

Τα αποσυμφορητικά δρουν αποτελεσματικά σε βραχυχρόνια θεραπεία της ρινικής συμφόρησης που οφείλεται σε ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις.


Τα κορτικοστεροειδή προτιμώνται σε περιστατικά επίμονης ρινικής συμφόρησης λόγω αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά δεν παρέχουν κανένα όφελος σε ρινίτιδα από κρυολόγημα. Αυτά μειώνουν αποτελεσματικά τη ρινική φλεγμονή, αυξάνοντας τη ροή του αέρα και μειώνοντας το φτάρνισμα, τη φαγούρα και τη ρινόρροια.


Τα ρινικά σπρέι με κορτικοστεροειδή καθυστερούν να αναπτύξουν τη μέγιστη δράση τους, οπότε η οξυμεταζολίνη, ένας α-1 ανταγωνιστής με ταχύτερη δράση, μπορεί να είναι χρήσιμος αρχικά. Αυτό το φάρμακο θα συρρικνώσει γρήγορα το οίδημα στο βλεννογόνο και θα επιτρέψει την αποτελεσματική λήψη τοπικών κορτικοστεροειδών που θα ακολουθήσουν. Θυμηθείτε όμως ότι η οξυμεταζολίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερες από 3 διαδοχικές ημέρες.


Η ψευδοεφεδρίνη από το στόμα έχει δώσει μέτρια αποτελέσματα αλλά και η φαινυλεφρίνη απορροφάται λιγότερο όταν λαμβάνεται από το στόμα, επειδή αδρανοποιείται στο έντερο και στο ήπαρ. Ακόμη και μετά από πολλές ημερήσιες δόσεις, σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα που έχει εγκριθεί από τον FDA, δεν παρατηρείται κλινική αποσυμφορητική δράση. Επίσης, ενώ μια σύντομη αγωγή με ψευδοεφεδρίνη δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση, μπορεί όμως να προκαλέσει διέγερση του ΚΝΣ και να προκαλέσει αϋπνία και κατακράτηση ούρων σε άντρες με καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. 


Μετάφραση από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ