Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και κολπική μαρμαρυγή

9/4/2014 11:24:18 πμ
Νέα δεδομένα για τη συσχέτιση των ΜΣΑΦ με τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η δικλοφενάκη, η ιβουπροφαίνη και οι κοξίμπες, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής και θρόμβωσης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη συνεχή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και σχετίζεται με τα εγκεφαλικά επεισόδια, την καρδιακή ανεπάρκεια και την μείωση του προσδόκιμου επιβιώσεως. Εκατομμύρια ασθενείς με φλεγμονώδη προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα, παίρνουν συστηματικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Η μελέτη

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMJ Open», προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τη λήψη των ΜΣΑΦ με αυξημένο κίνδυνο θρομβωτικών επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος και του εγκεφαλικού. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται να χορηγείται η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση τους και για τη βραχύτερη δυνατή διάρκεια θεραπείας.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 13 χρόνια την καρδιαγγειακή υγεία 8.423 εθελοντών, μέσης ηλικίας 68,5 ετών κατά την έναρξή της. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες. Οι 857 από τους εθελοντές εκδήλωσαν κολπική μαρμαρυγή στη διάρκεια της μελέτης. Οι 261 ουδέποτε είχαν πάρει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, οι 554 τα είχαν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν, ενώ οι 42 ήταν χρήστες των φαρμάκων την εποχή που εκδήλωσαν την μαρμαρυγή.

Η νυν χρήση των φαρμάκων φάνηκε να αυξάνει κατά 76% τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι εθελοντές δεν είχαν πάρει ποτέ ΜΣΑΦ, έγραψαν οι ερευνητές. Παρομοίως, η πρόσφατη χρήση (μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες) σχετίσθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 84%.

«Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής εκδηλώνεται σύντομα μετά την έναρξη της συστηματικής λήψης των ΜΣΑΦ και μπορεί να εξαφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Μπρούνο Στράικερ, καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στο Erasmus.

Μηχανισμός δράσης

Οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς μπορεί να συμβάλλουν τα ΜΣΑΦ στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας κατακράτηση υγρών, ενώ ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να αυξάνει από μόνη της τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής η φλεγμονή που καθιστά επιβεβλημένη τη λήψη τους.

Τα ΜΣΑΦ δρουν αναστέλλοντας την παραγωγή του ενζύμουκυκλοοξυγενάση (COX), το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των προσταγλανδινών, των ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή.


Πηγή: tanea.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Δεν υπάρχει συσχέτιση» αποφάνθηκε η επιτροπή PRAC
Γράφει ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος, Δ/ντής της ΒΆ Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025