Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αντιδρούν οι Ειδικοί Θεραπευτές παιδιών στην πληρωμή με voucher του ΕΟΠΥΥ

10/7/2018 12:37:02 μμ
Θεωρούν ότι θα παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονα αντιδρούν οι επιστήμονες που παρέχουν Ειδικές Θεραπείες στα παιδιά (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ) μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4549/2018 άρθρο 27 (ΦΕΚ 105Α/14.6.2018) και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 2284Β/15.6.2018).

Καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούν για άλλη µία φορά να επιβάλουν µια έµµεση σύµβαση µε επαχθείς όρους, η οποία έχει έναν και µοναδικό στόχο: την οριζόντια µείωση της δαπάνης για τα παιδιά και τους εφήβους που χρήζουν ειδικών θεραπειών.


Συγκεκριµένα: µε την έκδοση ηλεκτρονικής γνωµάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ. εκδίδεται παράρτηµα της γνωµάτευσης που προσδιορίζει το προς αποζηµίωση ποσό σύµφωνα µε τον Κανονισµό του ΕΟΠΥΥ και το οποίο παραδίδεται στο δικαιούχο (ασφαλισµένο) προκειµένου αυτός να το καταθέσει αντί χρηµάτων (υπό µορφή κουπονιού - voucher) στο µη συµβεβληµένο (!) ιδιώτη επιστήµονα που παρέχει ειδική θεραπεία. Αυτός µε τη σειρά του θα το καταθέσει προς πληρωµή στον ΕΟΠΥΥ µε την προβλεπόµενη διαδικασία και τις προβλεπόµενες κρατήσεις του µηχανισµού αυτόµατης επιστροφής (claw back) και έκπτωσης επί του τζίρου (rebate). «Εµείς οι φορείς επαγγελµατιών Ειδικής αγωγής και τα µέλη µας, µέσω των Γενικών Συνελεύσεων που πραγµατοποιήσαµε, αποφασίσαµε ότι δεν θα δεχθούµε καµία εκβιαστική έµµεση σύµβαση από τον ΕΟΠΥΥ, µε όποια µορφή και εάν προταθεί. Δεν πρόκειται να δεχθούµε ως πληρωµή τα voucher του ΕΟΠΥΥ µε τους επαχθείς και εν πολλοίς απροσδιόριστους όρους (πότε πληρώνονται - µε ποιους όρους εξόφλησης - τι ποσό - για ποιον αριθµό θεραπειών, αφού ο νέος Κανονισµός που επίσης πρόσφατα εξεδόθη στο ΦΕΚ 2315Β/18.6.2018 αφήνει στην ουσία αρρύθµιστα τα θέµατα της Ειδικής Αγωγής). Συνεχίζουµε να προσφέρουµε µε συνέπεια και αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες µας σε παιδιά και εφήβους που έχουν την ανάγκη µας και καλούµε τους γονείς, που ως ασφαλισµένοι καταβάλουν κάθε µήνα τις εισφορές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώµατά τους».

Πώς διαµορφώνεται η νέα κατάσταση και πώς θίγονται τα δικαιώµατα των ασφαλισµένων γονέων και παιδιών, σύμφωνα με τους Ειδικούς Επιστήμονες:

● Έχει ήδη αποφασιστεί, αυθαίρετη µείωση του προϋπολογισµού για την Ειδική Αγωγή, χωρίς να υπάρχει µια επιδηµιολογική µελέτη για τις πραγµατικές ανάγκες του πληθυσµού. ● Τη µείωση αυτή ζητούν να επωµιστούµε εµείς, αφού µε τον µηχανισµό του claw back, σε περίπτωση υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισµού που θεωρείται δεδοµένη, θα πρέπει να επιστρέψουµε αυτά που θα έχουµε λάβει παρόλο που θα αφορούν δεδουλευµένες υπηρεσίες µας. ● Παρόλο που η πληρωµή µας θα γίνεται µέσω των «voucher» και µάλιστα σε άγνωστη ηµεροµηνία και µε άγνωστους όρους εξόφλησης, οι υποχρεώσεις µας (εισφορές, φόροι, εργαζόµενοι κ.α.) θα πρέπει να πληρώνονται εµπρόθεσµα µε χρήµα. ● Ενισχύεται η γραφειοκρατία, καθώς µαζί µε τις νέες γνωµατεύσεις θα πρέπει να εκδίδονται και τα voucher, ενώ θα είναι απαραίτητο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γνωµατεύσεις να ανανεώνονται κάθε 4 µήνες. ● Διαταράσσονται για άλλη µια φορά τα θεραπευτικά προγράµµατα χιλιάδων παιδιών, σε όλη την Ελλάδα, µε πρόχειρες και εκβιαστικές αποφάσεις, χωρίς καµία απολύτως πρότερη διαβούλευση. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα πρέπει να αναζητήσουν - και αν βρουν - άλλο θεραπευτή που θα θέλει να συµβληθεί µε τον ΕΟΠΥΥ ή θα αποδεχθεί την πληρωµή του µε voucher.


Οι επιστήμονες καταγγέλλουν ότι οι παραπάνω αποφάσεις είναι αιφνιδιαστικές και άδικες τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά. Τα παραπάνω υπογράφουν οι:

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ‐ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ (ΠΣΛ) www.logopedists.gr Τηλ. 2107779901, e‐mail: info@logopedists.gr
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΕΛΛΕ) Τηλ.210 3848362, e‐mail: info@selle.gr
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ‐ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ (ΠΕ) www.logotherapia.gr Τηλ.2310 265393, e‐mail: info@logotherapia.gr
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΛΟΓΟΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ‐ (Ε.Σ.Λ.Λ.Ε.) e‐mail: eslle.ds@yahoo.gr
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ‐ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΛΛΕ) www.logopaedists.gr
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ e‐mail: dschildmentalhealth@gmail.com https://www.facebook.com/somatio.protovathmias/‐
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΥΡΟΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΕΕΝΑ) Τηλ. 6976969767 www.eena.gr, email: eena.contact@gmail.com, asvestasb@yahoo.gr
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ - ΝΠΔΔ Τηλ. 210 3228979 email: mail@pse.org.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics