Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αντιδράσεις της Π.Ε.Φ. για το νέο διαγωνισμό προμήθειας φαρμάκων

21/1/2015 10:12:57 πμ
Ξεπληρώνονται γραμμάτια εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σφοδρή είναι η αντίδραση των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών στη διακήρυξη του μεγάλου ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκων που δημοσίευσε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) χθες, μόλις 5 ημέρες πριν από τις εκλογές. 


Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Ένωσης, η ΠΕΦ έχει καταγγείλει την πρακτική της επιλεκτικής, αποσπασματικής εστίασης της προσπάθειας εξοικονόμησης μόνο στο 20% της φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή εκείνης των νοσοκομείων, την ίδια στιγμή που τα φάρμακα που αναλογούν στο υπόλοιπο 80% παραμένουν στο απυρόβλητο. Αποτελεί δε περίεργη σύμπτωση ότι ακριβώς αυτό το 20% αφορά κατά βάση σε φάρμακα εγχώριας παραγωγής της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται πειστικές και αναλυτικές εξηγήσεις τόσο προς την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, όσο και προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας σχετικά με τις ενέργειες της ΕΠΥ, καθώς και των ιθυνόντων της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής πολιτικής: α) για το 80% της δαπάνης που αφορά σε νεώτερα εισαγόμενα φάρμακα, β) για τις άλλες δαπάνες υγείας, καθώς και γ) για τις σιωπηρές ανανεώσεις συμβάσεων υλικών στα νοσοκομεία λόγω της «απροθυμίας» της ΕΠΥ να ασχοληθεί με το θέμα.

 

2. Η ΠΕΦ έχει προτείνει συγκεκριμένο διάφανο, λειτουργικό πλαίσιο για την προμήθεια φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο παράγει εξοικονομήσεις με βάση τους δεδομένους προϋπολογισμούς και δεν δημιουργεί στρεβλώσεις, ανισότητες και περιβάλλον όπου ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα.

 

3. Η εμμονή στο σημερινό μεροληπτικό και αποσπασματικό μοντέλο προμηθειών, με διαδικασίες που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο, μεθοδεύουν τιμές dumping και στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα την αδυναμία παραδόσεων φαρμάκων στα νοσοκομεία από τους αναδόχους, είναι καταδικαστέα και για αυτό θα προσβληθεί νομικά.

 

4. Παράλληλα και παραμένοντας πιστοί στην αξία του ουσιαστικού διαλόγου, είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας και των αρμοδίων οργάνων της για να συζητήσουμε τρόπους για τη διασφάλιση μιας ορθολογικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία.


 

Αναλυτικά, στο έγγραφο της διακήρυξης των 68 σελίδων, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, ο επικεφαλής της ΕΠΥ Χρ. Γιάνναρης «ανοίγει» τις διαδικασίες για την προμήθεια Φαρμάκων και συγκεκριμένα 51 δραστικών ουσιών, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 26.229.620,80 €. Πρόκειται για ηλεκτρονικό διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή, με αποδέκτες των φαρμάκων τα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, «από τον παρόντα διαγωνισμό θα αναδειχθεί:

Α) ένας (1) μειοδότης, ανά δραστική ουσία, μορφή χορήγησης και περιεκτικότητας κάθε φαρμάκου, για τις δραστικές ουσίες που θα προσφέρουν έως τρεις (3) οικονομικοί φορείς

Β) τρεις (3) μειοδότες ανά δραστική ουσία, μορφή χορήγησης και περιεκτικότητας κάθε φαρμάκου, για τις δραστικές ουσίες που θα προσφέρουν μέχρι πέντε (5) οικονομικοί φορείς

Γ) πέντε (5) μειοδότες, ανά δραστική ουσία, μορφή χορήγησης και περιεκτικότητας κάθε φαρμάκου, για τις δραστικές ουσίες που θα προσφέρουν άνω των πέντε (5) οικονομικών φορέων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 26 του ΠΔ 60/07».

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) αλλά και της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, όπου αναρτήθηκε εχθές σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των προσφορών είναι η 9η Μαρτίου και καταληκτική ημερομηνία η 18η του ίδιου μήνα.


Τη δέσμευση για την υλοποίηση ηλεκτρονικών διεθνών διαγωνισμών είχε εκφράσει ο ίδιος ο κ. Γιάνναρης στο 1ο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας, στις αρχές του Νοέμβρη και οι πρόσφορες για τον 1ο διαγωνισμό για 20 δραστικές ουσίες αποσφραγίστηκαν στα μέσα Δεκέμβρη. Ωστόσο, ερωτηματικά γεννώνται γιατί η ΕΠΥ και κατ' επέκταση ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας αποφάσισαν να προχωρήσει με αυτή τη διακήρυξη για την προμήθεια 51 δραστικών ουσιών, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές.


Για το ΣΥΡΙΖΑ ο λόγος είναι προφανής. «Ξεπληρώνονται γραμμάτια», εκτιμά ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιος στη Β? Αθηνών, Π. Κουρουμπλής. Ξεκαθάρισε δε πως τόσο η συγκεκριμένη διακήρυξη, όπως και κάθε άλλη απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη κατά την προεκλογική περίοδο, τελεί υπό αίρεση την επομένη των εκλογών, με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση. Κατά τον κ. Κουρουμπλή, είναι μία από πολλές «υποχρεώσεις» που τακτοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., επειδή «επίκειται αλλαγή».

 

Πληροφορίες και από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος