Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ το οποίο απεστάλλει τόσο προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσο και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών προϋποθέτει απαραιτήτως την έκδοση ιατρικής συνταγής σε τρεις μήνες από σήμερα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται:
1.Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ηλεκτρονική και αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο (βάση κωδικοποίησης κατά το ICD) για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, τη δοσολογία, την ποσότητα και τη διάρκεια της θεραπείας, όπως ορίζονται στην άδεια κυκλοφορίας του.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής που αναφέρονται παραπάνω και ιδίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου αντιβιοτικού, καθώς και το λόγο αδυναμίας έκδοσης της ηλεκτρονικής συνταγής.
Κάθε συνταγή που περιέχει αντιβιοτικό, ηλεκτρονική ή χειρόγραφη φέρουσα την υπογραφή του ασθενούς φυλάσσεται από τον φαρμακοποιό επί διετία είτε σε φωτοτυπία είτε σε ηλεκτρονικό αρχείο σε μορφή εικόνας.
2. Η πιο πάνω διαδικασία δεν θίγει τον εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ τρόπο διάθεσης αντιβιοτικών σκευασμάτων (όπως κατάταξη ανά κατηγορία απαιτούμενης ιατρικής συνταγής, απλής, περιορισμένης ή ειδικής αιτιολογημένης ιατρικής συνταγής) που πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα κατά τη συνταγογράφηση και χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων.
3. Κάθε παράβαση των υποχρεώσεων της παρ.1 εξομοιώνεται με χορήγηση συνταγογραφούμενου φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Στους παραβάτες της παρούσας επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της νομοθεσίας.
4. Θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης κατά των λοιμώξεων, με προτεραιότητα τα αντιβιοτικά καταρτίζονται και εισάγονται σταδιακά στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
5. Η ισχύς του άρθρου αυτού ξεκινά τρεις μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης.