Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αντιβιοτικά, αιματολογικά και αντιδιαβητικά τα… αγαπημένα φάρμακα των Ελλήνων

21/7/2020 1:33:50 μμ
Νέα μελέτη συγκρίνει παλαιότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» καταρρίπτει την παγιωμένη άποψη ότι οι Έλληνες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, πολύ μεγαλύτερες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Συγκρίνοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον όγκο φαρμάκων που συνταγογραφείται σε ευρωπαϊκές χώρες, οι ερευνητές της ΕΣΔΥ κατέδειξαν ότι οι Έλληνες κάνουν χαμηλότερη κατανάλωση αντιυπερτασικών, αναλγητικών, φαρμάκων για μυοσκελετικές παθήσεις και για το πεπτικό σύστημα.

Αντίθετα, επιβεβαιώνεται ότι οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ υψηλή κατανάλωση καταγράφεται και σε αιματολογικά σκευάσματα, όπως αντιθρομβωτικά, φάρμακα κατά της αναιμίας, αντιαιμορραγικά κ.ά. Οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν ότι οι διαφοροποιήσεις στην κατανάλωση πιθανότατα αποδίδονται σε διαφορές στο προφίλ υγείας του πληθυσμού κάθε χώρας αλλά και στην κλινική πράξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη συγκριτική μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας (i-hecon) για τον όγκο κατανάλωσης φαρμάκων στην Ελλάδα και διεθνώς (στοιχεία του 2017 που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στη βάση δεδομένων), στη χώρα μας καταγράφεται υψηλότερη του μέσου όρου ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ, κατανάλωση στα αιματολογικά σκευάσματα, τα αντιβιοτικά, τα αντιαρρυθμικά και τα φάρμακα για τον διαβήτη.

Έτσι, στην Ελλάδα, η καθορισμένη ημερήσια δόση (DDD) ανά 1.000 κατοίκους για αιματολογικά σκευάσματα είναι υψηλότερη κατά 56,7%, των αντιβιοτικών είναι κατά 78,4% υψηλότερη στην Ελλάδα και των αντιαρρυθμικών σκευασμάτων κατά 46,4%. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη κατανάλωση καταγράφεται σε ορμονικά και φάρμακα του ουρογενοποιητικού συστήματος, για αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις, φάρμακα του αναπνευστικού συστήματος, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings
Δημιουργήθηκε από Έλληνες επιστήμονες των ΗΠΑ και στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών






Σχετικά άρθρα

Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2
Κ. Μητσοτάκης: 0% συμμετοχή στα φάρμακα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους
Εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2025