Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ανώριμες οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τις πραζόλες κατά τον ΙΣΑ

4/4/2013 4:21:47 μμ
Τα μέτρα "ταλαιπωρούν ασθενείς και γιατρούς" και "μας γυρίζουν 20 χρόνια πίσω"
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναρτήθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη συνταγογράφηση των πραζόλων μόνο από γαστρεντερολόγους, στην οποία τονίζεται το πρόβλημα που πρόκειται να προκληθεί με το νέο αυτό μέτρο στους γιατρούς και τους ασθενείς που χρήζουν γαστροπροστασίας.

Ανώριμες αποφάσεις της ηγεσίας του ΥΥΚΑ ταλαιπωρούν ασθενείς και γιατρούς - Πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί ο περιορισμός που τίθεται για τη δραστική ουσία prazole, οι κλινικές ειδικότητες δύνανται να τη συνταγογραφούν με στόχο τη γαστροπροστασία των ασθενών

Η Υ.Α υπ. αριθμ. 29311 /2013 (ΦΕΚ Β? 692/26-3-2013), η οποία ενέκρινε τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στις σελίδες 12252-12258, περιορίζει την αποζημίωση των σκευασμάτων με δραστική ουσία prazoleμόνο για τη θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης και η οποία θα συνταγογραφείται μόνο από γαστρεντερολόγους. Όπως γίνεται σαφές, οι κλινικές ειδικότητες που εδύνατο να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα αίφνης αποκλείονται και εξαιρούνται από τη συνταγογράφησή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και ταλαιπωρία τόσο στους ίδιους τους ιατρούς, όσο και στους ασθενείς

 


Οι ιατροί αυτοί που έδιναν πραζόλες για τη γραστροπροστασία αναγκάζονται να δίνουν πλέον μόνο ρανιτιδίνη, η οποία μας γυρνά 20 χρόνια πίσω. Πρέπει δε να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι υπάρχουν στο Νομό Αττικής ελάχιστοι γαστρεντερολόγοι, ενώ το πρόβλημα σε επαρχιακές περιοχές γίνεται ακόμα οξύτερο.


Με τις ενέργειες αυτές της ηγεσίας του ΥΥΚΑ μπαίνουν και οι τελικές σταγόνες για την έκρηξη στο χώρο της υγείας, διότι κυριαρχούν αυστηρά τα νούμερα και όχι η ανθρώπινη ζωή. Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση τροποποίηση της λίστας για τη διευθέτηση του σοβαρότατου αυτού του προβλήματος, καθώς επίσης και των λοιπών ζητημάτων (αποπληρωμή δεδουλευμένων ελευθεροεπαγγελματιών, νοσοκομειακών και ειδικευομένων, πρόσληψη ιατρικού προσωπικού) που ταλανίζουν το χώρο της υγείας.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση