Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


'Ανοιξε επισήμως ο διάλογος για τον εμβολιασμό COVID-19 στα φαρμακεία

22/4/2021 3:07:15 μμ
Τις προτάσεις του έχει καταθέσει ο ΠΦΣ στο υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Τις προτάσεις και τους προβληματισμούς του σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στα φαρμακεία έχει ήδη καταθέσει στο υπουργείο Υγείας το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπως αποκάλυψε ο Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας του Φ.Σ. Έβρου.

 

Η συζήτηση για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία αφορά τα μονοδοσικά εμβόλια με δυνατότητες διατήρησης σε θερμοκρασία 2-8°C, όπως είναι αυτό της Johnson & Johnson με τον Απ. Βαλτά να σημειώνει πως «όλα τα φαρμακεία της επικράτειας, από το πιο απομακρυσμένο νησί ως και τα κέντρα των μεγαλουπόλεων, έχουν και τον απαραίτητο εξοπλισμό και το επιστημονικό υπόβαθρο ώστε να έχει το εγχείρημα αυτό επιτυχία».

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των farmakopoioi.blogspot.gr, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι τα φαρμακεία θα μπορούσαν να συμβάλλουν και στη διενέργεια των εμβολιασμών, αλλά πρόσθεσε ότι από τα κυριότερα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά είναι η επιστημονική αμοιβή του φαρμακοποιού και η συνταγογράφηση του εμβολίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προβλήματα που τίθενται είναι τα εξής:

 

• «Το βασικότερο πρόβλημα που έχουν οι φαρμακοποιοί να αντιμετωπίσουν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι η επάρκεια»: Όπως εξήγησε, τα εμβόλια που προτίθεται να φέρει η ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστα ώστε να κατανεμηθούν σε κάθε φαρμακείο. • Επίσης υπάρχει το πρόβλημα της ανασύστασης του φιαλιδίου, που σημαίνει ότι μέσα σε 4,5 ώρες θα πρέπει να χορηγηθούν και οι 5 διαθέσιμες δόσεις. • Σημαντικό είναι να υπάρχει συνταγογράφηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ώστε να επιλυθούν θέματα ασφάλειας και φυσικά ευθύνης. • Και το κυριότερο απΆ όλα, η επιστημονική αμοιβή για τον φαρμακοποιό.

 

Ο Απόστολος Βαλτάς είπε πως είναι θεσμός σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μιλήσει γι' αυτό, εφόσον οι φαρμακοποιοί έχουν επωμιστεί όλο το βάρος των ραντεβού, της διάθεσης των self tests και του αντιγριπικού εμβολιασμού. Επιπλέον, ο Απ. Βαλτάς στην ομιλία του επισήμανε ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν στην ανάθεση των εμβολιασμών COVID-19 και στους φαρμακοποιούς της κοινότητας και ότι αυτές τις εξελίξεις παρακολουθεί και η Ελληνική Κυβέρνηση και πιο ειδικά το Υπουργείο Υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ