Αν και οι προηγούμενες προασπάθειες συνεργασίας Ελλάδας- Ρωσίας για την εξαγωγή ελληνικών φαρμάκων είχαν προσκρούσει στο ευρωπαϊκό εμπάργκο, σήμερα όλα δείχνουν να έχουν αλλάξει. Το υπουργείο Υγείας δείχνει να ενδοιαφέρεται για την φαρμακευτική ρωσική αγορά- μια αγορά που κυριαρχούν κυρίως τα εισαγόμενα επώνυμα γενόσημα σκευάσματα, γεγονός το οποίο δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για συνεργασία με ελληνικές φαρμακευτικές που παράγουν καλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα και έχουν ήδη μια πολύ σημαντική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού.
Επιπλέον, τα ελληνικά γενόσημα διαθέτουν έλεγχο της βιοδιαθεσιμότητας και βιοïσοδυναμίας.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Για μία νέα ώθηση στην Ελληνορωσική Οικονομική Συνεργασία”, που οργανώθηκε στη ΔΕΘ στα πλαίσια Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ .
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η στρατηγική της προώθησης εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων, φαίνεται ότι αποτελεί ένα στοιχείο κοινής προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό – είπε – ότι σήμερα στην Ελλάδα, παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα, το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η παραγωγική - αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα, αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα και υποχρέωση.
Ο κ. Ξανθός περιέγραψε το πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει σημαντική εμπειρία στις διαδικασίες έγκρισης νέων φαρμάκων και στον τομέα της κλινικής έρευνας, της καινοτομίας, της οργάνωσης της παραγωγής με βάση standars ποιότητας ( GMP?s).