Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης ζητά να μην ισχύσει από την αρχή του επόμενους έτους η διάταξη για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο σε δημόσιες δομές και να επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η χώρα μας βγει από την πανδημία. Όπως αναφέρει, η ρύθμιση αυτή, με τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της COVID-19, στην πράξη θα αφαιρέσει από τους ανασφάλιστους το δικαίωμα στη συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων.
Αναγνωρίζοντας και στηρίζοντας τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή η απόφαση από την κυβέρνηση (που δεν είναι άλλοι από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης), η διοίκηση του Συλλόγου εξηγεί ωστόσο ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα η διάταξη στοχεύει να επιλύσει. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα οδηγήσει σε συνωστισμό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στις λοιπές δημόσιες δομές, απειλώντας την υγεία ασθενών και εργαζομένων, ενώ θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που ήδη αντιμετωπίζουν τα αυξανόμενα κρούσματα sars-cov-2.
Στο ίδιο κλίμα, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) απευθύνεται στον υπουργό αλλά και στους προέδρους του ΠΙΣ, του ΠΦΣ και του ΙΣΑ, αναφέροντας ότι: «Το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί ηθική κοινωνική αρχή και κατέχει κυρίαρχο ρόλο για μια αξιοπρεπή ζωή», προσθέτοντας ότι οι ανασφάλιστοι επιστρέφουν σε μια προ εξαετίας διαδικασία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λοιμού που οι χρόνιοι ασθενείς βιώνουν σωρεία προβλημάτων.
«Είναι σε όλους γνωστή η δυσκολία της πρόσβασης σε δημόσιες δομές, μιας και αρκετά τμήματα της δευτερο/τριτοβάθμιας περίθαλψης έχουν μετατραπεί σε COVID κλινικές και αρκετά Κέντρα Υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα. Ο συγχρωτισμός των ανοσοκατασταλμένων ασθενών σε χώρους υψηλού ιικού φορτίου, τους καθιστά ευάλωτους στον ιό», αναφέρει χαρακτηριστικά και ζητά την απόσυρση της διάταξης.