Μπορεί ο ΕΟΦ να κρούει συχνά τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές, που έχουν την επικίνδυνη συνήθεια να παραγγέλνουν ακόμα και φάρμακα από το διαδίκτυο, παρ' όλα αυτά η παράνομη πώληση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων φαρμακείου μέσω του διαδικτύου εξελίσσεται ραγδαία. Έτσι, πολλά ηλεκτρονικά φαρμακεία λειτουργούν ανεξέλεγκτα, καθώς δεν διαθέτουν σχετική άδεια, ενώ πωλούν σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης και ποιότητας, τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά υπάρχουν αρκετά και στην Ελλάδα. Απ' αυτά που λειτουργούν στο εξωτερικό, πολλά είναι εκείνα που διακινούν εκτός από τα γνωστά «Lifestyle φάρμακα» (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ.) και άλλα, που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες. Επιπλέον, διακινούν ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες, χωρίς καν να ζητείται ιατρική συνταγή.
Σοφία Κατή: «Να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή του νόμου 4512/2018»
Φαρμακευτικοί σύλλογοι στη χώρα μας επανειλημμένα έχουν επισημάνει το φαινόμενο, το οποίο, βέβαια, παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας (ΦΣΗ), Σοφία Κατή, «ζητάμε προς πάσα κατεύθυνση την αυστηρή εφαρμογή του νόμου 4512/2018 (άρθρο 258), που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φαρμακείο» και το «σταυρό» του φαρμακείου».
Ν. Κακλαμάνης: «Ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου»
Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γιατρός Νικήτας Κακλαμάνης ήταν αυτός που έφερε το θέμα με ερώτησή του στη Βουλή, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών, ο οποίος και ζήτησε να χαρακτηρισθεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου ιδιοκτησιακού φαρμακείου.