Δόθηκε στη δημοσιότητα (πηγή: http://www.thepressproject.gr) το μεταφρασμένο κείμενο του Μνημονίου 3 που πρόκειται να κατατεθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.
Στο άρθρο 2.7 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:
- Σταθεροποίηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο/ή κάτω του 6% του ΑΕΠ (από το 9% του ΑΕΠ που είχε διαμορφωθεί κατά τα προηγούμενα έτη – στοιχεία 2010).
- Συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων υγείας, χωρίς εξαίρεση, στον ΕΟΠΥΥ.
- Συνολικά οι δημόσιες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα (δημόσια φαρμακευτική δαπάνη) θα πρέπει να είναι όχι περισσότερο από 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και 1,3% το 2014 (μείωση της δαπάνης κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010 ή στο μισό του επιπέδου του 2009).
- Αν η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι συνεπής με το στόχο, πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη σύνταξη προϋπολογισμού για κάθε γιατρό (πλαφόν συνταγογράφησης) και έναν στόχο για το μέσο κόστος ανά ασθενή (πλαφόν αποζημίωσης ανά ασθενή) και, εάν είναι απαραίτητο, περαιτέρω μείωση των τιμών και των περιθωρίων κέρδους και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις πληρωμές.
- Άμεση αναθεώρηση της δομής συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη φαρμάκων για να απαλλάξει τους ασφαλισμένους από τη συμμετοχή μόνο σε ένα περιορισμένο αριθμό φαρμάκων που σχετίζονται με συγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές (η συμμετοχή 0% θα αφορά λιγότερες ενδείξεις/παθήσεις).
- Η κυβέρνηση αναθεωρεί προς τα κάτω τις τιμές των φαρμάκων, με βάση τις τρεις χώρες της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, η κυβέρνηση για τα φάρμακα που είναι φθηνότερα από 10 ευρώ, μεταξύ άλλων θα επιβάλλει τη μείωση κατά 10% των τιμών [τριμηνιαία ενημέρωση της λίστας των τιμών].
- Η κυβέρνηση εφαρμόζει αυτόματο μηχανισμό ελέγχου (κάθε έξι μήνες) για τους φαρμακευτικούς παραγωγούς που εγγυάται ότι η φαρμακευτική δαπάνη στα εξωτερικά ιατρεία (προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ) δεν θα υπερβαίνει τους στόχους.
- Η κυβέρνηση καταργεί την ισχύουσα διάταξη του νόμου που εμποδίζει τη συλλογή της έκπτωσης από τα φαρμακεία σε περίπτωση καθυστερήσεων στις πληρωμές από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ.
- Η κυβέρνηση διενεργεί έκθεση εφαρμογής σχετικά με τον αντίκτυπο των νέων περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων από το πρώτο τρίμηνο του 2013 και την κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Εάν αποδειχθεί ότι αυτό το νέο μοντέλο για τον υπολογισμό των περιθωρίων κέρδους δεν επιτυγχάνει το αναμενόμενο αποτέλεσμα της μείωσης των περιθωρίων κέρδους σε 15%, το περιθώριο θα αναθεωρηθεί περαιτέρω.
- Ο ΕΟΠΥΥ διαπραγματεύεται έκπτωση 5% βάσει όγκου παραγγελιών σχετικά με τα φάρμακα (200 φάρμακα).
- Η κυβέρνηση επεκτείνει την εφαρμογή της έκπτωσης 9% στις φαρμακευτικές εταιρείες (που υπάρχει για τα φάρμακα στα εξωτερικά ιατρεία και τα νοσοκομεία) για τα ακριβά προϊόντα που πωλούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
- Επέκταση του ισχύοντος συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς, κέντρα υγείας και νοσοκομεία.
- Εφαρμογή του συστήματος (API), σύμφωνα με την οποία τα φαρμακεία εγγράφουν ηλεκτρονικά εγχειρίδια συνταγών από τους γιατρούς στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που ιδρύθηκε από το ΗΔΙΚΑ.
- Παραγωγή αναλυτικών μηνιαίων εκθέσεων ελέγχου για τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις εγκαταστάσεις του ΕΣΥ και για τους παρόχους που είναι συμβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
- Αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων ώστε να φτάσει το 35% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που πωλούνται από τα φαρμακεία μέχρι το τέλος του 2012 και το 60% μέχρι το τέλος του 2013.
- Υποχρεωτικό για τους γιατρούς να συνταγογραφούν με βάση τη διεθνή μη κατοχυρωμένη ονομασία της δραστικής ουσίας, αντί της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου.
- Υποχρεωτική η αντικατάσταση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με βάση τη χαμηλότερη τιμή των προϊόντων της ίδιας δραστικής ουσίας στην κατηγορία αναφοράς από τα φαρμακεία (υποχρεωτική αντικατάσταση με γενόσημα φάρμακα).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 ΕΔΩ (διατάξεις για την Υγεία: σελ. 18-27)