Λουκέτο θα μπει στις φαρμακαποθήκες οι οποίες δεν δήλωσαν τον ακριβή αριθμό των φαρμάκων που είναι ελλειπτικά, με τον υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη να δηλώνει -μιλώντας στον ΣΚΑΙ- πως μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 10 φαρμακαποθήκες, από τις οποίες μια-δυο δεν συνεργάστηκαν και θα ανασταλεί η λειτουργία τους. Ο υπουργός έστειλε σαφές μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση φαρμάκων ότι η εντολή που έχει δώσει είναι όπου βρεθούν φάρμακα που ενώ έπρεπε να τα έχουν δηλώσει και να τα δώσουν στην ελληνική αγορά, δεν το έκαναν, η ποινή θα είναι μία: αναστολή άδειας λειτουργίας.
«Μίλησα χθες με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, περιμένουμε μέσα στην άλλη εβδομάδα να έχουμε τα ακριβή στοιχεία, με ενημέρωσε ότι ήδη υπάρχουν μια-δυο φαρμακαποθήκες οι οποίες δεν συνεργάστηκαν και η εντολή είναι αν δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο θα πρέπει να κλείσουν, απλά τα πράγματα», σημείωσε. Επιπλέον, ανέφερε πως ελέγχονται πέντε πολυεθνικές εταιρείες για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει. «Όχι φαρμακαποθήκες» είπε αλλά «μεγάλες πασίγνωστες πολυεθνικές εταιρείες που πρέπει να έχουν ποσότητες τριμήνου και εάν τις έχουν φέρει ή όχι», κατέληξε.
ΟΣΦΕ: Να δημιουργηθεί «σήμα» πιθανής έλλειψης κατά την εκτέλεση συνταγών και να ενημερώνεται αυτόματα ο ΕΟΦ
Άλλη μία πρότασή της για τη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων αναδεικνύει η ΟΣΦΕ, δεδομένου ότι τα μεμονωμένα μέτρα, που έχουν ληφθεί προς το παρόν, έχουν μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Συγκεκριμένα προτείνει να δημιουργηθεί, με τη συνεργασία της ΗΔΙΚΑ και των εταιρειών προγραμμάτων διαχείρισης φαρμακείων, ένα «σήμα πιθανής έλλειψης φαρμάκου» όταν δεν μπορεί να εκτελεστεί μια συνταγή.
Ο φαρμακοποιός έτσι θα μπορεί να καταχωρεί τα απαραίτητα και χρήσιμα στοιχεία που θα διοχετεύονται στον ΕΟΦ ώστε να ενεργοποιούνται –ακόμη και αυτόματα– μέτρα και πολιτικές για την προστασία της φαρμακευτικής αλυσίδας. Πιο συγκεκριμένα, όταν δεν εκτελείται μια συνταγή, να καταχωρείται η αιτία που μπορεί να είναι -μεταξύ άλλων- η πιθανή έλλειψη φαρμάκου. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα δημιουργείται σήμα το οποίο αθροίζεται με άλλα αντίστοιχα σήματα για την ίδια συνταγή (προσπάθεια εκτέλεσης σε άλλα φαρμακεία) ή με σήματα για ανεπιτυχή προσπάθεια εκτέλεσης άλλων συνταγών με το ίδιο φάρμακο. Όταν ξεπεραστεί συγκεκριμένο κατώφλι ενημερώνεται ο ΕΟΦ προκειμένου να διερευνήσει το φαινόμενο. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που δεν εκτελεστεί η συνταγή για 72 ώρες.
Τρεις δράσεις για την επίλυση του προβλήματος προκρίνουν οι φαρμακοποιοί
Κατά τη διάρκεια του 8ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου και σε αναλυτική συζήτηση που έγινε με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα για το οποίο οι φαρμακοποιοί έχουν προτείνει λύσεις και απαιτείται πολιτική βούληση για την επίλυσή του. Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Καρδίτσας Δημήτριος Γαγάτσης επισήμανε τους τρεις κύριους άξονες δράσης:
- Δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα ενημερώνεται σε real time το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ για το ποιο σκεύασμα είναι σε έλλειψη.
- Απαγόρευση της εξαγωγής του σκευάσματος που είναι σε έλλειψη για όσον χρόνο απαιτείται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του στην αγορά.
- Έλεγχοι στα αποθέματα των φαρμακαποθηκών.