|
|
Νέα αγορανομική διάταξη για την κοστολόγηση των φαρμάκων τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, με στόχο τη μείωση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης. Η νέα διάταξη μεταξύ άλλων προβλέπει α) τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων από τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. (δε γίνεται διάκριση ανάμεσα σε παλιά και νέα κράτη-μέλη), β) την έγκριση ενός φαρμάκου μόνο εάν κυκλοφορεί σε 3 τουλάχιστον χώρες της Ε.Ε. και γ) την επαλήθευση των τιμών των νέων φαρμάκων μετά από 5 συναπτά δελτία τιμών.
Βάσει της νέας αγορανομικής διάταξης προσδιορίστηκαν οι τιμές των νέων φαρμάκων που περιλάμβανε το 5ο Δελτίο Τιμών για το 2009, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 21 Σεπτεμβρίου.
Νέα παράταση δόθηκε από το υπουργείο Υγείας στην εφαρμογή της απόφασης για τα «φάρμακα υψηλού κόστους». Νέα ημερομηνία έναρξης ισχύος της ορίστηκε η 31η Μαρτίου 2010.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακείων από τον ΟΠΑΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο. Το απροχώρητο της κατάστασης με το ταμείο του Δημοσίου τόνισαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Κρήτης, ζητώντας από τον Π.Φ.Σ. την καταγγελία της συλλογικής σύμβασης με τον ΟΠΑΔ και προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.
Από την άλλη το Ι.Κ.Α. ανακοίνωσε την παγίωση της τακτικής «ολιγοήμερης καθυστέρησης» που πρωτοξεκίνησε με τους λογαριασμούς Αυγούστου, ενώ σε διευκρινιστική επανακοινοποίηση του σχετικού εγγράφου του, ανέφερε ότι «η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύσει έως το τέλος του έτους 2009».
Αμέσως μετά –σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του ταμείου (24/09)–, στις αρχές δηλαδή του 2010, θα τεθεί σε εφαρμογή από το Ι.Κ.Α. και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Συνταγών. |
Στο πλαίσιο της έγκρισης νέων φαρμάκων, θετική γνωμάτευση εξέδωσε ο ΕΜΕΑ για φάρμακα με ενδείξεις στην πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και της πνευμονίας, καθώς και στη θεραπεία της ηπατίτιδας Β και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.
Ο ΕΜΕΑ ενέκρινε επίσης τα δύο πρώτα πανδημικά εμβόλια κατά της νέας γρίπης (H1N1), το Focetria της Novartis και το Pandemrix της GlaxoSmithKline.
Τα δύο εμβόλια έλαβαν άδεια κυκλοφορίας από την Κομισιόν 5 μέρες αργότερα.
Θετική εισήγηση απεστάλη επίσης από τον EMEA στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 11 νέα «ορφανά» φάρμακα (για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών).
Το Ι.Κ.Α. τέλος ανακοίνωσε ότι στις συνταγές των εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» από τον θεράποντα ιατρό, και η ένδειξη «ΣΤΕΡΟΥΜΕΘΑ» από τον Διευθυντή της Μονάδας Υγείας. |
|
» Ένα συνδυαστικό εμβόλιο κατά του HIV/AIDS έδωσε για πρώτη φορά ελπιδοφόρα αποτελέσματα, μειώνοντας κατά 31% την πιθανότητα μόλυνσης.
» Ένα νέο φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν μπορεί να ελεγχθεί με τα υπάρχοντα φάρμακα, έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης.
» Πειραματικό φάρμακο κατά των ημικρανιών, σε μορφή ρινικού σπρέι, αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό και με πολύ λιγότερες παρενέργειες από τις υπάρχουσες θεραπείες.
» Σε στάδιο έρευνας & ανάπτυξης εισήλθαν φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας σε μορφή αλοιφής.
» «Όχι στην προληπτική λήψη ασπιρίνης από υγιείς ενήλικες» ανέφεραν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
» «Κοινά, μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό μόλις μέσα σε 3 ημέρες», προειδοποίησαν οι βρετανικές υπηρεσίες υγείας, αναφορικά με φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία κωδεΐνη.
» Αποτελεσματικό βρέθηκε το Botox στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, καθώς στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των ημερών με ημικρανία σε ασθενείς που παρουσιάζουν τη χρόνια μορφή της πάθησης.
» Τέσσερις θέσεις έπεσε το ελληνικό Σύστημα Υγείας στην ετήσια αξιολόγηση / κατάταξη που πραγματοποιεί ο Ευρωπαϊκός οργανισμός Health Consumer Powerhouse. |
Σε επίπεδο φαρμακευτικής αγοράς:
» Κατάλογο με τα 15 «δημοφιλέστερα» συνταγογραφούμενα φάρμακα για το 2008 συνέταξε η εταιρεία ερευνών IMS Health.
» Δύο από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την απόκτηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου στην αγορά των εμβολίων κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
» Νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο χώρο της βιομηχανίας φαρμάκου φάνηκε ότι είναι πιθανές για το τελευταίο τρίμηνο του 2009. |
|
Σε ό,τι αφορά νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η Bayer ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη νορβηγική Algeta, κίνηση με την οποία απέκτησε δικαιώματα σε φάρμακο κατά του καρκίνου του προστάτη, η Κορρές συμφώνησε με τη Johnson & Johnson για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων της στη Β. Αμερική, η AstraZeneca απέκτησε δικαιώματα σε δύο ελπιδοφόρα προγράμματα κλινικών δοκιμών της Nektar Therapeutics, η Eli Lilly & Co. εκχώρησε στην Adolor Corporation τα δικαιώματα ενός νέου φαρμάκου για παθήσεις του γαστρεντερικού, η Abbott Laboratories εξαγόρασε μονάδα παρασκευής φαρμάκων της Solvay, διευρύνοντας έτσι σημαντικά τη γκάμα προϊόντων της και η Johnson & Johnson απέκτησε ποσοστό 18% στην Crucell, συμμετέχοντας στην από κοινού ανάπτυξη αντιγριπικών εμβολίων και θεραπευτικών αντισωμάτων. |
|
Ανασκοπήσεις προηγούμενων μηνών:
Αύγουστος 2009 Απρίλιος 2009 Μάρτιος 2009
και
Ανασκόπηση Επαγγελματικών Ειδήσεων 2008 |
|