Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ανασκόπηση Επαγγελματικών Ειδήσεων 2009

31/12/2009
Οι σημαντικότερες εξελίξεις για τη χρονιά που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ιανουάριος 2009

 

Τα δύο σημαντικότερα θέματα της επαγγελματικής επικαιρότητας που χαρακτήρισαν τον πρώτο μήνα του 2009 αφορούσαν

 

» τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπέρ της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των φαρμακοποιών στα 70 έτη

» την κατάρτιση από τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης μίας λίστας με 89 «φάρμακα υψηλού κόστους», τα οποία πλέον θα διατίθενται στους ασφαλισμένους των ταμείων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πλην των νοσοκομειακών φαρμακείων.

 

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ΣτΕ σε σύσκεψή της στις 14 Ιανουαρίου έκρινε συνταγματικό το νόμο (ν. 2955/01, άρθρο 11) που θεσπίζει το σχετικό όριο ηλικίας για την έξοδο από το επάγγελμα, προκειμένου για «την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού από πρόσωπα με πλήρεις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις και την προστασία της δημόσιας υγείας».

 

Σε ό,τι αφορά την υπουργική απόφαση για τα «φάρμακα υψηλού κόστους» (ΦΕΚ 2717/31.12.2008), εκ μέρους του Φ.Σ.Α. επισημάνθηκαν (Εγκύκλιος Φ.Σ.Α. Φεβρουαρίου) η εμφανής οικονομική επιβάρυνση που επιφυλάσσει η απόφαση αυτή στους φαρμακοποιούς (καθώς τίθενται σε νοσοκομεία και φαρμακοποιούς διαφορετικοί όροι προμήθειας και διάθεσης των ίδιων φαρμάκων) και η επιχειρούμενη καταστρατήγηση του σταθερού ποσοστού κέρδους τους. Ο Π.Φ.Σ. αντέδρασε επίσης στην απόφαση αυτή, συνιστώντας στους φαρμακοποιούς να μη χορηγούν τα συγκεκριμένα φάρμακα μέχρι τακτοποίησης του θέματος.

 

Από τα υπόλοιπα επαγγελματικά θέματα του Ιανουαρίου ξεχώρισαν: α) η μη τήρηση (σε αρκετές περιπτώσεις) του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ και η επιστολή διαμαρτυρίας του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με το θέμα αυτό, β) η συγχώνευση των Ι.Φ.Ε.Τ. (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) και ΕΛ.ΒΙΟ.Ν.Υ. (Ελληνική Βιομηχανία Νοσηλευτικού Υλικού) με τον Κ. Λουράντο (πρόεδρο του Ι.Φ.Ε.Τ.) να αποκτάει πλέον διευρυμένες αρμοδιότητες και γ) η παραίτηση του διευθυντή του ΙΚΑ Γ. Μέργου (ο οποίος αντικαταστάθηκε κατόπιν από τον Θ. Αμπατζόγλου, Α΄αντιπρόεδρο του Π.Φ.Σ.).

 

 

Φεβρουάριος 2009

 

 

Συνέχεια των ενστάσεων στην υπουργική απόφαση για τα «φάρμακα υψηλού κόστους» (ΦΕΚ 2717/31.12.2008) υπήρξε τον Φεβρουάριο, με προσφυγές των Π.Φ.Σ., Φ.Σ.Α. και Φ.Σ.Θ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και αίτημα την ακύρωση της απόφασης. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι χαρακτήρισαν «αντισυνταγματική» και «παράνομη» τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός του ποσοστού κέρδους από 35% σε 5% για τα φάρμακα «υψηλού κόστους», αντίκειται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας αλλά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για το ίδιο θέμα ο Φ.Σ.Α. με δελτίο τύπου έκανε λόγο για «Επικίνδυνες αποφάσεις στον χώρο της Δημόσιας Υγείας». Από τη μεριά του το υπουργείο Απασχόλησης με εγκύκλιό του όρισε ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης την 1η Μαρτίου 2009, ενώ στα τέλη του μήνα το ΙΚΑ ανακοίνωσε μετάθεση της ημερομηνίας αυτής (σε ό,τι αφορά το ταμείο) για την 1η Απριλίου.

 

Την ίδια στιγμή έντονες αντιδράσεις προκάλεσε διευκρινιστική ανακοίνωση του ίδιου υπουργείου, σχετικά με σημεία του Π.Δ. 121/2008, με την οποία ορίστηκε ότι σε συνταγές που περιέχονται περισσότερα από 2 εμβαλάγια, η μη αναγραφή της δοσολογίας αποτελεί λόγο μη εξόφλησης της συνταγής. Σε απαντητική επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Απασχόλησης, ο Φ.Σ.Α. τόνισε ότι «Είναι εξόχως προκλητικό να μην αναφέρεται πουθενά το ότι για την συνταγογράφηση αποκλειστική ευθύνη έχει ο γιατρός και όχι ο φαρμακοποιός. Ο φαρμακοποιός δεν συνταγογραφεί και ως εκ τούτου οι παραλείψεις που οφείλονται στην συνταγογράφηση, θα πρέπει να βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τους ιατρούς».

 

Σε ότι αφορά το θέμα του ΟΠΑΔ, πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις οι πληρωμές έως και μηνός Οκτωβρίου, ενώ δόθηκαν κυβερνητικές υποσχέσεις για «Ταχεία εξόφληση και του υπόλοιπου μέρους των χρεών». Παρ’ όλα αυτά, και με αφορμή την παράνομη τακτική που παρατηρήθηκε και αφορούσε τη μαζική περικοπή από τον Οργανισμό όλων ανεξαιρέτως των συνταγών με «lifestyle» φάρμακα, ο Φ.Σ.Α. χαρακτήρισε τον ΟΠΑΔ, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρό του, ως «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των φαρμακοποιών».

 

Τέλος στις 23 Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ το 1ο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων για το 2009, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε 342 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων και μειωμένες τιμές για 450 πρωτότυπα φάρμακα.


Μάρτιος 2009

 

Διαδοχικές μεταθέσεις στο χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης για τα «φάρμακα υψηλού κόστους» ανακοινώθηκαν μέσα στον Μάρτιο από τα αρμόδια υπουργεία, «προκειμένου για την πληρέστερη ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών» (εκδοχή του υπ. Απασχόλησης) ή για τη «λήψη πρόσθετων μέτρων και καθορισμό τυχόν αναγκαίων ειδικότερων όρων και διαδικασιών» (εκδοχή του υπ. Υγείας).

Έτσι ενώ αρχικά η ημερομηνία αυτή είχε οριστεί για την 1η Μαρτίου, στις αρχές του μήνα το υπ. Απασχόλησης τη μετέθεσε για την 1η Απριλίου για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ από το υπ. Υγείας δόθηκε παράταση, σ’ ότι αφορά τον ΟΠΑΔ, έως την 1η Μαΐου.

 

Στο περιεχόμενο των αντικρουόμενων αυτών ανακοινώσεων αντέδρασε ο Φ.Σ.Α. με επιστολές του προς τα αντίστοιχα υπουργεία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το ανεφάρμοστο της επίμαχης υπουργικής απόφασης και την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος που προέκυψε για φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους.

 

Τελικά, στα μέσα του μήνα ανακοινώθηκε από το υπ. Απασχόλησης μετάθεση της έναρξης ισχύος της απόφασης για την 1η Μαΐου 2009, για όλα τα ταμεία και για τον ΟΠΑΔ.

 

Σε σχέση με το ίδιο θέμα, μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο Π.Φ.Σ. στις 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει από τα υπουργεία την αναστολή έναρξης της απόφασης έως την 1η Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του θέματος και των προεκτάσεων αυτής στην προσβασιμότητα των πολιτών στα φάρμακα.

 

Παράλληλα ο Π.Φ.Σ. ανακοίνωσε στα τέλη του μήνα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης προμήθειας φαρμάκων με τον ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ και επεσήμανε ότι αυτή αφορά όλα τα φαρμακεία της χώρας. Από τη μεριά του ο Φ.Σ.Α. ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη σύμβαση αν αυτή δεν συνυπογραφεί και από το υπ. Οικονομικών, ενώ προανήγγειλε την καταγγελία της συλλογικής σύμβασης με το ταμείο Δικηγόρων Αθηνών και την παύση ισχύος της από τις 16 Απριλίου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης και αδικαιολόγητης απόρριψης σωρείας συνταγών των μελών του.


Απρίλιος 2009

 

Μία ακόμα παράταση, σε ό,τι αφορά την έναρξη ισχύος της υπ. απόφασης για τα «φάρμακα υψηλού κόστους», δόθηκε μέσα στον Απρίλιο από το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έτσι, ως νέα ημερομηνία εφαρμογής της από τα ιδιωτικά φαρμακεία ορίστηκε η 1η Οκτωβρίου 2009.

 

Παράλληλα, με εγκύκλιο του ίδιου υπουργείου γνωστοποιήθηκε ότι ο Ο.Π.Α.Δ., όπως και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α., υποχρεούνται να εξοφλούν συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ανεξαρτήτως αν αυτά περιλαμβάνονται στην Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3(α) / Γ.Π. 151509/08 («φάρμακα υψηλού κόστους»), χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ένδειξης «Στερούμεθα» εκ μέρους του φαρμακείου του κρατικού νοσοκομείου.

 

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις του ελληνικού φαρμακευτικού χώρου πραγματοποιήθηκαν το μήνα που πέρασε. Πιο συγκεκριμένα, με επιτυχία διεξήχθη στις 4 και 5 Απριλίου στην Αθήνα το 10ο συνέδριο Hellas Pharm, με συνδιοργανωτές τους Φ.Σ. Αττικής και Πειραιά και χορηγό την εταιρεία Specifar Pharmaceuticals. Στις 24-26 Απριλίου επίσης πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου το 9ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο από το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης.


 

Μάιος 2009

 

Απόφαση-σταθμό στη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φαρμακοποιών, στην αναγνώριση του επιστημονικού τους εχέγγυου και στην ανάδειξη του κοινωνικού τους ρόλου, αποτελεί το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 19 Μαΐου, το οποίο δικαιολογεί πλήρως τις εθνικές νομοθεσίες που επιτρέπουν μόνο σε φαρμακοποιούς να είναι ιδιοκτήτες φαρμακείου. Βασισμένη στην παραδοχή ότι τα φάρμακα δεν είναι απλά εμπορεύματα που μπορεί ο καθένας να πουλήσει, η απόφαση του Δικαστηρίου τονίζει σαφώς τη σημασία της διανομής των φαρμάκων μόνο από φαρμακοποιούς που απολαύουν πραγματικής επαγγελματικής ανεξαρτησίας, για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

 

Την ικανοποίησή του στην ανακοίνωση της απόφασης που οριοθετεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού σ’ ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, εξέφρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνοντας πως «Πρόκειται για μια πρώτη μεγάλη νίκη σ’ έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα για την υπεράσπιση του επαγγέλματός μας».

 

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη επαγγελματική επικαιρότητα, μέσα στον Μάιο το ΙΚΑ με ανακοίνωσή του διευκρίνισε πως, για την εκτέλεση συνταγών του με «φάρμακα υψηλού κόστους» από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι απαραίτητη η αναγραφή στη συνταγή (εκ μέρους των νοσοκομείων του Ιδρύματος) της ένδειξης «Στερούμεθα».

 

Παράλληλα σε κλείσιμο των φαρμακείων της δύναμής του προχώρησε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά στις 27/5 (και ακόμη στις 4-5/6), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον χώρο του φαρμάκου (οφειλές ΟΠΑΔ και ασφαλιστικών φορέων, μη εφαρμογή του ΠΔ 121/2008 και αδικαιολόγητες περικοπές συνταγών).

 

Τέλος από τη Δευτέρα 11/5 τέθηκε σε ισχύ το 2ο για το 2009 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 284 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων.


Ιούνιος 2009

 

Μετά από αρκετούς μήνες σύγχυσης και ασάφειας σχετικά με το ισχύον καθεστώς στην ασφαλιστική κάλυψη των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., το Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας επιχείρησε στα μέσα Ιουνίου να δώσει διευκρινίσεις, διαβιβάζοντας σχετική επιστολή του Ε.Ο.Φ. προς τα ταμεία και τους φαρμακοποιούς.

 

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ρητά ότι: «Με σκοπό την αποφυγή σύγχυσης κατά την αποζημίωση συνταγών φαρμάκων με στοιχεία χρώματος καφέ επί της ταινίας γνησιότητας, κρίνεται σκόπιμο να συνεχιστεί η αποζημίωση των εν λόγω φαρμάκων, όπως ισχύει έως σήμερα, μέχρι τη σύνταξη και κοινοποίηση του καταλόγου των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. από τον Ε.Ο.Φ.».

 

Παρ’ όλα αυτά, την ίδια στιγμή εστάλη από το Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας μία δεύτερη επιστολή εκ μέρους των Ταμείων τραπεζοϋπαλλήλων και προσωπικού ΔΕΗ, η οποία υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο: «Δεν δυνάμεθα να αποδίδουμε δαπάνη στους φαρμακοποιούς για τα φάρμακα τα οποία φέρουν ταινία γνησιότητας χρώματος καφέ».

 

Μία επικίνδυνη εξέλιξη εις βάρος των φαρμακοποιών φαίνεται ότι προέκυψε τον Ιούνιο από το «νέο» κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης την οποία υπέγραψε με τον ΟΠΑΔ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.). Όπως αποκάλυψε ο Φ.Σ. Αττικής, στο αρχικό κείμενο της σύμβασης και στο άρθρο 15 που αφορά την εξόφληση των φαρμακείων από τον ΟΠΑΔ, η φράση «Η εξόφληση των λογαριασμών από τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ θα γίνεται σύμ­φωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (εντός 40 ημερών)» αντικαταστάθηκε με την «Η εξόφληση των λογαριασμών από τον ΟΠΑΔ και το ΤΥΔΚΥ θα γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, σε συνάρτηση και με την χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ από τον Κρατικό προϋπολογισμό».

 

Η τροποποίηση αυτή του αρχικού κειμένου της συμβάσης σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν θα υπάρχει πλέον και επίσημα για τον ΟΠΑΔ χρονικός περιορισμός στην καταβολή των οφειλών του αλλά και επίσης στερεί τη δυνατότητα από τους φαρμακοποιούς να διεκδικήσουν την έγκαιρη πληρωμή τους και να προστατευτούν από οικονομική ζημιά, τη στιγμή μάλιστα που στα τέλη του μήνα οι καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των φαρμακείων ξεπερνούσαν τους 6 μήνες.

 

Ένα νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (το 3ο για το 2009) τέθηκε σε ισχύ στις 8 Ιουνίου. Το νέο Δελτίο αφορούσε την αναπροσαρμογή τιμών τεσσάρων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, έπειτα από εισήγηση του Ε.Ο.Φ.


 

Ιούλιος 2009

 

Οι ενστάσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας στις συλλογικές συμβάσεις που υπέγραψε ο Π.Φ.Σ. με το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς και οι αντιδράσεις από τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των φαρμακοποιών, ήταν τα δύο θέματα που χαρακτήρισαν την επαγγελματική επικαιρότητα τον Ιούλιο.

 

«Διαστάσεις επικίνδυνες για τον φαρμακευτικό κλάδο έχει λάβει το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε ο Π.Φ.Σ. με τον ΟΠΑΔ, λόγω του άρθρου 15 που τελευταία στιγμή διαφοροποιήθηκε» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Φ.Σ. Αττικής, ενώ σε επιστολή του προς τον Π.Φ.Σ. τόνισε ότι «η νέα συλλογική σύμβαση δεν διασφαλίζει τις πληρωμές των φαρμακοποιών σύμφωνα με το νόμο και ακυρώνει τη διεκδίκηση των χρημάτων τους».

 

Για το ίδιο θέμα ο Φ.Σ. Ηρακλείου εξέφρασε τον προβληματισμό του, εστιάζοντας στο ότι «η δικαστική διεκδίκηση των οφειλών από τον ΟΠΑΔ καθίσταται αδύνατη καθώς και η καταγγελία της σύμβασης ή η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων και αυτό γιατί ο ΟΠΑΔ καλύπτεται νομικά από το συγκεκριμένο άρθρο της σύμβασης».

 

Παράλληλα, με κοινή τους ανακοίνωση οι Φ.Σ. Αττικής, Πειραιά, Κρήτης, Εύβοιας και Δωδεκανήσου ενημέρωσαν για μία επιπλέον περίπτωση «τροποποίησης» του άρθρου 5 του Π.Δ. 121/2008, η οποία περιήλθε από τη συλλογική σύμβαση του Π.Φ.Σ. με το ΕΤΑΑ, που νομιμοποιεί μία ακόμη περίπτωση καθυστερήσεων στην εξόφληση των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Στο διαχρονικό πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των φαρμακοποιών, οι Σύλλογοι της χώρας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και την εξάντληση της υπομονής τους, ενώ αρκετοί από αυτούς ανακοίνωσαν την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη και κινητοποιήσεις.

 

Καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακοποιών εξήγγειλε και η διοίκηση του ΙΚΑ στα τέλη του μήνα, «ολιγοήμερες» (10 ημερών) και «προσωρινές» (μήνας Αύγουστος 2009).

 

Τέλος, ένα νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (4ο/2009) τέθηκε σε εφαρμογή στις 20 Ιουλίου. Το νέο δελτίο περιλάμβανε 128 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων, 4 διορθώσεις τιμών (μειώσεις), 6 διαγραφές και 56 μεταβολές που δεν αφορούσαν τιμές.


 

Αύγουστος 2009

 

Οι ενστάσεις στη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε ο Π.Φ.Σ. με τον ΟΠΑΔ συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο. Σε ανακοίνωσή του, το συντονιστικό των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το βιαστικό / πρόχειρο της σύνταξής της, έκανε παρατηρήσεις επί των άρθρων / όρων της και κατέθεσε τις προτάσεις του για τη βελτίωσή της.

 

Από τη μεριά του ο Π.Φ.Σ. επιχείρησε να καθησυχάσει τους φαρμακοποιούς σχετικά με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για επικείμενο άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική οδηγία και πως «σε κάθε περίπτωση ο Π.Φ.Σ. παρακολουθεί το θέμα διαθέτοντας ισχυρό νομικό οπλοστάσιο με αποφάσεις εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, προϊόν πολύχρονων προσπαθειών του Δ.Σ.».

 

Παράλληλα ο Π.Φ.Σ., στο πλαίσιο της κοινωνικής συνεισφοράς των φαρμακοποιών, κατέθεσε σύνολο προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της «νέας» γρίπης.


 

Σεπτέμβριος 2009

 

Νέα αγορανομική διάταξη για την κοστολόγηση των φαρμάκων τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, με στόχο τη μείωση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης. Η νέα διάταξη μεταξύ άλλων προβλέπει α) τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων από τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε. (δε γίνεται διάκριση ανάμεσα σε παλιά και νέα κράτη-μέλη), β) την έγκριση ενός φαρμάκου μόνο εάν κυκλοφορεί σε 3 τουλάχιστον χώρες της Ε.Ε. και γ) την επαλήθευση των τιμών των νέων φαρμάκων μετά από 5 συναπτά δελτία τιμών.

 

Βάσει της νέας αγορανομικής διάταξης προσδιορίστηκαν οι τιμές των νέων φαρμάκων που περιλάμβανε το 5ο Δελτίο Τιμών για το 2009, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 21 Σεπτεμβρίου.

 

Νέα παράταση δόθηκε από το υπουργείο Υγείας στην εφαρμογή της απόφασης για τα «φάρμακα υψηλού κόστους». Νέα ημερομηνία έναρξης ισχύος της ορίστηκε η 31η Μαρτίου 2010.

 

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακείων από τον ΟΠΑΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο.

 

Το απροχώρητο της κατάστασης με το ταμείο του Δημοσίου τόνισαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Κρήτης, ζητώντας από τον Π.Φ.Σ. την καταγγελία της συλλογικής σύμβασης με τον ΟΠΑΔ και προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις και αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων.

 

Από την άλλη το Ι.Κ.Α. ανακοίνωσε την παγίωση της τακτικής «ολιγοήμερης καθυστέρησης» που πρωτοξεκίνησε με τους λογαριασμούς Αυγούστου, ενώ σε διευκρινιστική επανακοινοποίηση του σχετικού εγγράφου του, ανέφερε ότι «η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύσει έως το τέλος του έτους 2009».

Αμέσως μετά –σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του ταμείου (24/09)–, στις αρχές δηλαδή του 2010, θα τεθεί σε εφαρμογή από το Ι.Κ.Α. και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Συνταγών.


 

Οκτώβριος 2009

 

Μήνας εθνικών εκλογών ο Οκτώβριος και αλλαγών στη σύνθεση της Βουλής και στην ηγεσία του υπ. Υγείας, καθώς την κυβέρνηση της Ν.Δ. διαδέχτηκε στην εξουσία η νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 

Νέα υπουργός Υγείας ορίστηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ στη θέση της υφυπουργού Υγείας ορίστηκε η Φώφη Γεννηματά. Παράλληλα, στη νέα Βουλή ορκίστηκαν 2 φαρμακοποιοί, ο Θεόδωρος Παραστατίδης και ο Φραγκίσκος Παρασύρης, με το κυβερνών κόμμα αμφότεροι, εκπροσωπώντας τους πολίτες των νομών Κιλκίς και Ηρακλείου αντίστοιχα.

 

Μετά την ορκομωσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, οι επικεφαλής του υπ. Υγείας ανακοίνωσαν το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης σε ότι αφορά τον χώρο της υγείας και του φαρμάκου ειδικότερα. Στις κυβερνητικές δεσμεύσεις περιλαμβάνονται συνοπτικά, ο περιορισμός της τεράστιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω α) μηχανοργάνωσης και β) κατάρτισης «θετικής λίστας» φαρμάκων και η ενίσχυση της πολιτικής των αντιγράφων φαρμάκων (generics).

 

Στις 27 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από τον Π.Φ.Σ. ότι η υπόθεση αγωγών κατά του Ν.3457, όσον αφορά τα πληθυσμιακά κριτήρια, ανεβλήθη για τις 15 Ιουνίου 2010.

 

Τέλος στις 16-18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το 9ο Φαρμακευτικό Συνέδριο-Έκθεση PHARMA point, με τη συμμετοχή φαρμακοποιών από όλη τη χώρα.


Νοέμβριος 2009

 

Στην ανακοίνωση μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην περιγραφή του πλαισίου μιας «νέας φαρμακευτικής πολιτικής» προχώρησε στις 23 Νοεμβρίου η Κυβέρνηση μέσω των υπουργών Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας.

 

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, ξεχωρίζουν: η επαναφορά της λίστας φαρμάκων, η επανατιμολόγηση 6.000 κυκλοφορούντων φαρμάκων με το 1ο νέο δελτίο τιμών του 2010 και η αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων (στα πρότυπα του τρόπου τιμολόγησης των πρωτότυπων σκευασμάτων), η ενίσχυση γενικότερα της κυκλοφορίας και διάθεσης των generics και η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου των συνταγών για όλα τα ταμεία, από 1ης Μαΐου του 2010.

 

Παρόλα αυτά, το χρονίζων πρόβλημα με την καταβολή των οφειλών του ΟΠΑΔ συνεχίστηκε και αυτό το μήνα εντονότατο, με τις καθυστερήσεις να φτάνουν έως και το εξάμηνο. Με τις γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων και τα σχετικά δελτία τύπου που δημοσιεύτηκαν, δόθηκε το στίγμα της αγανάκτησης των φαρμακοποιών και της πρόθεσής τους να καταφύγουν (ξανά) σε μέτρα που θα περιλαμβάνουν απεργιακές κινητοποιήσεις και αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων τα οποία καθυστερούν συστηματικά την εξόφληση των χρεών τους.

 

Πιο συγκεκριμένα,

 

α) 145 μέλη του Φ.Σ. Αχαΐας κατέθεσαν αγωγή στα πολιτικά (αστικά) δικαστήρια ζητώντας τόκους υπερημερίας από τον ΟΠΑΔ, ενώ στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου δηλώθηκε η πρόθεση για πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών και αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, ωσότου η κυβέρνηση δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φαρμακοποιών.

 

β) Την «ίδρυση ενός ανεξάρτητου ασφαλιστικού ταμείου για τον ΟΠΑΔ, με δικό του προϋπολογισμό, που θα μπορεί επιτέλους να ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις», πρότεινε στη Γενική του Συνέλευση ο Φ.Σ. Λέσβου, δίνοντας παράλληλα ένα περιθώριο στον ΟΠΑΔ να ξεπληρώσει τις οφειλές του έως τις 15 Δεκεμβρίου.

 

γ) Με δελτία τύπου και με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Φ.Σ. Αττικής και ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι η κατάσταση για τους φαρμακοποιούς εξαιτίας του ΟΠΑΔ έχει φτάσει στο απροχώρητο και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.


 

Δεκέμβριος 2009

 

Ο τελευταίος μήνας του 2009 επιφυλάσσει στους φαρμακοποιούς μια κατάσταση διόλου πρωτότυπη, αφού όπως ακριβώς και ένα χρόνο πριν, το Δεκέμβριο του 2008, οι οφειλές του Δημοσίου και αρκετών ασφαλιστικών ταμείων έχουν πάλι φτάσει να συσσωρεύονται επί μήνες χωρίς να καταβάλλονται.

 

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των φαρμακείων, που φτάνουν σχεδόν το μισό χρόνο, ήταν το θέμα που απασχόλησε κυρίως τις Γενικές Συνελεύσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων πανελλαδικά. Ενδεικτικά, με δελτίο τύπου ο Φ.Σ. Αττικής τόνισε ότι «οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να υποστηρίζουν την οικονομική πολιτική του Κράτους, για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ασφαλισμένων του και κυρίως του ΟΠΑΔ», οι φαρμακοποιοί του ν. Σερρών δήλωσαν επίσης στον τύπο ότι μένουν απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ από τον Απρίλιο του 2009 με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα όρια των οικονομικών αντοχών τους και ο Φ.Σ. Κιλκίς με ανακοίνωσή του στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε πως «η υπομονή και οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί, αφού η εξάμηνη και πλέον καθυστέρηση πληρωμών μας έχει καταντήσει να είμαστε καθημερινοί πελάτες των τραπεζών για τη σύναψη δανείων προς αποπληρωμή των χρεών μας στις φαρμακευτικές εταιρείες, την εξόφληση του ΦΠΑ και της ετήσιας φορολογίας».

 

Το θέμα του ΟΠΑΔ απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και τη Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. στην οποία αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων όπως η αναστολή της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και η διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (και άλλων ταμείων που καθυστερούν στην καταβολή των χρεών τους) από την 1η Φεβρουαρίου του 2010.

 

Στο πλαίσιο της Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, το προεδρείο του Π.Φ.Σ., προσπαθώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο των συνεχιζόμενων και απαράδεκτων καθυστερήσεων των ταμείων στις πληρωμές των φαρμακοποιών, ανέφερε ότι «η πολιτική φαρμάκου που ακολουθείται στη χώρα μας οδηγεί σε χρεοκοπία το σύνολο των Ταμείων», ενώ διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για τον ορθολογισμό της φαρμακευτικής περίθαλψης και τη μείωση της ταλαιπωρίας που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες/ασθενείς.

 

Παράλληλα έκανε την εκτίμηση ότι η επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που προώθησε με τροπολογία σε νομοσχέδιο η Κυβέρνηση στα μέσα του μήνα, δεν θα λύσει τα προβλήματα ενώ πρότεινε ως αξιόπιστες λύσεις την εφαρμογή της μηχανοργάνωσης των Ταμείων και τη γενική ανακοστολόγηση με πραγματικά κοστολογικά κριτήρια.

 

Τέλος, μέσα στο Δεκέμβριο τέθηκε σε ισχύ το τελευταίο (6ο) Δελτίο Τιμών Φαρμάκων για το 2009, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν 262 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ