Ιανουάριος 2008
- Το 2008 ξεκίνησε με την επαναφορά χρόνιων προβλημάτων (μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των φαρμακοποιών από τον ΟΠΑΔ) και ζητημάτων που εκκρεμούν στο χώρο του φαρμάκου γενικότερα (θέμα της επιστροφής του 4% του τζίρου των φαρμακευτικών εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία). Παράλληλα έγινε αναφορά στη Βουλή για το πρόβλημα της ολοένα αυξανόμενης φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα.
- Εξελίξεις υπήρξαν στον Ε.Ο.Φ. με την απομάκρυνση του προέδρου Δ. Βαγιωνά και το διορισμό του Β. Κοντοζαμάνη στη θέση αυτή. Αναπτύσσοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες του Ε.Ο.Φ., ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού έδωσε έμφαση στον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών, τονίζοντας την ανάγκη παρακολούθησης των ιατρικών συνταγών, αλλά και την αξιολόγηση του θεραπευτικού οφέλους κάθε φαρμάκου.
- Μέσα στον Ιανουάριο επίσης συγκροτήθηκαν σε σώμα τα νέα Δ.Σ. αρκετών φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας. Πρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής αναδείχτηκε εκ νέου ο Κ. Λουράντος.
- Στις 25 Ιανουαρίου μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των επιστημονικών φορέων (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, δημοσιογράφοι) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους για πραγματοποίηση κινητοποιήσεων μέσα στον Φεβρουάριο. Στόχος των κινητοποιήσεων: η αναστολή του νομοσχεδίου ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.
Φεβρουάριος 2008
- Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας συμμετείχαν στις 13 Φεβρουαρίου στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με δελτία τύπου οι φαρμακευτικοί σύλλογοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και στην ενσωμάτωση του ΤΣΑΥ σε ένα από αυτά.
- Εν τω μεταξύ οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των φαρμακείων από τον ΟΠΑΔ συνεχίστηκαν, φτάνοντας πλέον τους 5 μήνες σύμφωνα με τον Π.Φ.Σ., κάτι που οδήγησε τους φαρμακοποιούς να προσανατολίζονται στη διακοπή (από την 1η Μαρτίου 2008) της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου.
Μάρτιος 2008
- Έπειτα από την καταβολή τμήματος του οφειλόμενου ποσού στους φαρμακοποιούς εκ μέρους του ΟΠΑΔ και εξαιτίας των κωλυμάτων λόγω αλλαγής διοίκησης στον Οργανισμό, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφάσισαν τη μετάθεση της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου για την 1η Απριλίου.
- Σε σχέση με το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων και των προωθούμενων ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κλάδος των φαρμακοποιών εξέφρασε τη διαμαρτυρία του με δύο 24ωρες πανελλαδικές απεργίες, στις 12 και στις 19 Μαρτίου αντίστοιχα. Με δελτίο τύπου, το συντονιστικό των επιστημονικών φορέων επεσήμανε: «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, χωρίς μελέτη, ξεπέρασε και τις μεγαλύτερες φοβίες μας. Τα ταμεία μας, τα πιο υγιή και με τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα, καταργούνται. Η περιουσία τους απαλλοτριώνεται, η διαχείρισή τους ανατίθεται σε τρίτους. Η αυτοτέλειά τους, εριδόμενη σε Συνταγματικές διατάξεις, ακυρώνεται. Όλα αυτά με το πρόσχημα της ενοποίησης, που όμως γίνεται σε ταμεία με απολύτως ανόμοια χαρακτηριστικά».
- Στις 3 Μαρτίου παράλληλα τέθηκε σε ισχύ το 1ο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων για το 2008 ενώ στα τέλη του μήνα γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου να κοστολογεί με διαφορετικό τρόπο τα φάρμακα ώστε να περιοριστεί αποτελεσματικότερα η φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα η Γ.Γ.Ε. ανακοίνωσε ότι εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο «να προσδιορίζεται η τιμή του φαρμάκου από το μέσο όρο (μ.ο.) των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν σε τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ανεξαρτήτως αν πρόκειται για παλαιά ή νέα μέλη, και υπό την προϋπόθεση ότι το εξεταζόμενο φάρμακο κυκλοφορεί σε τουλάχιστον πέντε κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
Απρίλιος 2008
- Στις 14 Απριλίου το προεδρείο του Π.Φ.Σ. συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και συζήτησαν το ζήτημα των επαναλαμβανόμενων δημοσιευμάτων σχετικά με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και την ίδρυση «αλυσίδων» φαρμακείων. Ο υπουργός διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται» και ότι «δε συζητά τέτοια θέματα», αλλά «τάσσεται στο πλευρό των φαρμακοποιών και ως πολιτική ηγεσία θα είναι μαζί με τον Π.Φ.Σ., παρεμβαίνοντας υπέρ του φαρμακευτικού επαγγέλματος ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν χρειαστεί». Επίσης υποσχέθηκε τον άμεσο διορισμό νέου προέδρου στον ΟΠΑΔ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών των συνταγών προς τα φαρμακεία.
- Μέσα στον Απρίλιο επίσης ο Π.Φ.Σ. απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε. γνωστοποιώντας τη θέση των φαρμακοποιών στο ζήτημα της δωρεάν συνταγογράφησης εμβολίων που ανήκουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Στην επιστολή ο Π.Φ.Σ. επεσήμανε πως «σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φαρμακοποιοί χορηγούν δωρεάν στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, όλα τα εμβόλια που εντάχθηκαν στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)».
Μάιος 2008
- Σχέδιο για επιστροφή του 4% επί των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία ανακοίνωσε πως επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «η είσπραξη του 4% από τα ταμεία θα γίνει σύντομα πράξη» και πως «το ζήτημα συζητείται με το υπουργείο Απασχόλησης και τον Ε.Ο.Φ., προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος για την επιστροφή, δεδομένης της έλλειψης μηχανοργάνωσης των ταμείων».
- Από τη μεριά της η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά προανήγγειλε τη δημιουργία ενός «ψηφιακού ταμείου» και τη χορήγηση ενός Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σε κάθε ασφαλισμένο, για άμεση λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας. Με τη μηχανοργάνωση των ταμείων «στόχος θα είναι η αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης».
- Στις 8 Μαΐου τέθηκε σε ισχύ ένα νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (το 2ο για το 2008).
- Στις 10 και 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη Βέροια το 8ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα. Βασικό θέμα του συνεδρίου ήταν ο ρόλος του φαρμακοποιού και η θέση των φαρμακείων τόσο στο σύγχρονο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
- Τέλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου δεσμεύτηκε ότι «η δαπάνη των φαρμακευτικών σκευασμάτων για την απεξάρτηση από το κάπνισμα θα καλύπτεται από τα ταμεία και τα σκευάσματα αυτά θα συνταγογραφούνται κανονικά, είτε συνυπάρχουν συνοδές παθήσεις, είτε όχι».
Ιούνιος 2008
- Μέσα στον Ιούνιο εκδόθηκε εγκύκλιος από τον Ε.Ο.Φ. με την οποία διευκρινίστηκε το θέμα της αποζημίωσης των «lifestyle» φαρμάκων από την κοινωνική ασφάλιση. Στο παράρτημα της συγκεκριμένης εγκυκλίου συμπεριλήφθηκαν 126 εμπορικές ονομασίες συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, για τα οποία νομοθετήθηκε αποζημίωση από τα ταμεία, μόνο στην περίπτωση χορήγησής τους για όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις τους («συνοδές παθήσεις») πέραν των: παχυσαρκία (μη συνοδευόμενη από σχετικούς παράγοντες κινδύνου), ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, στυτική δυσλειτουργία, κοινές στοματίτιδες – άφθες, δερματική γήρανση ή ρυτίδες του δέρματος, ορμονική αντισύλληψη για συστηματική χρήση, βιταμινοθεραπεία από του στόματος για τόνωση ή υποκατάσταση βιταμινών, φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων, αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξάρτησης από την νικοτίνη. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των ρυθμίσεων της εγκυκλίου ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας η 1η Αυγούστου 2008.
- Παράλληλα στις 30 Ιουνίου, η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης και ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση με την οποία προσδιορίστηκε ο τρόπος επιστροφής (από τις φαρμακευτικές εταιρείες) του 4% επί της καθαρής τιμής των αγορασθέντων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία
Ιούλιος 2008
- Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, υπεγράφη την 1η Ιουλίου, από την υπουργό Απασχόλησης, απόφαση που ορίζει τη δημιουργία ενός ενιαίου Συνταγολογίου φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Παράλληλα με εγκύκλιο του Ε.Ο.Φ. ορίστηκε η χρωματική διαφοροποίηση των στοιχείων της Ταινίας Γνησιότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με στόχο «την περαιτέρω διασφάλιση της ορθής διακίνησης και διάθεσής τους και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνταγών από τα ασφαλιστικά ταμεία». Ως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μέτρου ορίστηκε η 1η Οκτωβρίου 2008.
- Σε ό,τι αφορά τη δράση των φαρμακευτικών συλλόγων, αντιδράσεις προκάλεσε η έλλειψη σαφήνειας στην εγκύκλιο για την ασφαλιστική αποζημίωση των «lifestyle» φαρμάκων, αναφορικά με το ποιες παθήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «συνοδές». Ο Π.Φ.Σ. μάλιστα κάλεσε τους φαρμακοποιούς να μη χορηγούν τα «lifestyle» φάρμακα με συνταγή οποιουδήποτε ασφαλιστικού ταμείου, τουλάχιστον ωσότου ρυθμιστεί το θέμα σε νέα βάση, με την έκδοση μιας λίστας συγκεκριμένων συνοδών παθήσεων για κάθε φάρμακο.
- Στα μέσα του μήνα επίσης οι Φ.Σ. Αττικής και Πειραιά ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου αλλά και άλλων ταμείων, εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή των οφειλών τους προς τα φαρμακεία.
- Τέλος τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Ιουλίου ένα νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (το 3ο για το 2008).
Αύγουστος 2008
- Επαναφορά της «λίστας φαρμάκων» από 1η Ιανουαρίου 2009 με το όνομα «Πρωτόκολλο Φαρμάκων» φέρνει άρθρο νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στις 28 Αυγούστου στη Βουλή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι «ο εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών».
- Την ίδια στιγμή μερικοί από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας (όπως οι Φ.Σ. Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης) επανέλαβαν την πρόθεσή τους για διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους συγκεκριμένων ταμείων, από την 1η Σεπτεμβρίου 2008, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακοποιών από τα ταμεία, καθώς και για την αλόγιστη περικοπή συνταγών (από τους Φ.Σ. Αττικής και Πειραιά υπήρξε τελικά αναστολή της απόφασης στις 3/9, έπειτα από υπουργικές διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων).
Σεπτέμβριος 2008
- Η νομοθετημένη υποχρεωτική έκπτωση του 3% από τα φαρμακεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία επί των πωληθέντων φαρμάκων στους ασφαλισμένους, ήταν ένα από τα δύο σημαντικότερα γεγονότα του μήνα που πέρασε. Η συγκεκριμένη τροπολογία, που καταργεί το σταθερό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από τους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας, έκτακτες γενικές συνελεύσεις και μια 24ωρη πανελλαδική απεργία των φαρμακείων στις 10 Σεπτεμβρίου.
- Το άλλο σημαντικό γεγονός υπήρξε η έκδοση του Π.Δ. 121/2008, η υπογραφή του οποίου εκκρεμούσε εδώ και αρκετά χρόνια, σχετικά με τις υποχρεώσεις των θεραπόντων και ελεγκτών γιατρών, των φαρμακοποιών και των ασφαλιστικών οργανισμών κατά τη συνταγογράφηση.
- Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα από αυτά προχώρησαν σταδιακά μέσα στο μήνα (και υπό την πίεση για μη εκτέλεση συνταγών τους από τους φαρμακοποιούς) σε απόδοση των οφειλόμενων χρηματικών ποσών.
- Επίσης με ανακοίνωση του Ε.Ο.Φ. μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης ισχύος της εγκυκλίου για τη χρωματική διαφοροποίηση των Ταινιών Γνησιότητας των φαρμακευτικών σκευασμάτων, από την 1η Οκτωβρίου 2008 στην 1η Ιανουαρίου 2009.
- Από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου τέθηκε, τέλος, σε ισχύ και ένα νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (το 4ο για το 2008).
Οκτώβριος 2008
- Με γνωμάτευση γιατρού, ο οποίος πλέον φέρει και την αποκλειστική της ευθύνη (σύμφωνα με το νέο Π.Δ. 121/2008 περί συνταγογράφησης ), γίνεται από την 1η Οκτωβρίου η χορήγηση των «lifestyle» φαρμάκων και στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.
- Παρ’ όλα αυτά ορισμένα ταμεία συνεχίζουν παρανόμως να απορρίπτουν κατά περίπτωση συνταγές τέτοιων σκευασμάτων, μην αποζημιώνοντας πλήρως ως οφείλουν τα φαρμακεία, ενώ παράλληλα ο ΟΠΑΔ και άλλα ταμεία καθυστερούν σημαντικά την καταβολή των συνολικών χρεών τους. Και για τα δύο αυτά ζητήματα υπήρξε έντονη αντίδραση από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, όπως τους Φ.Σ. Αττικής και Ηρακλείου.
- Την ίδια στιγμή υπήρξε κυβερνητική πρόταση σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του 3% από τα ταμεία (υποβολή από τα φαρμακεία, μέσω μηχανοργάνωσης, καταστάσεων των πωληθέντων φαρμάκων ανά φαρμακευτική εταιρεία), ενώ αντιδρώντας στο ίδιο θέμα, της εμπλοκής των φαρμακοποιών στην απόδοση της συγκεκριμένης έκπτωσης, οι Φ.Σ. Αττικής, Κρήτης και Κέρκυρας προχώρησαν στις 15/10 σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.
- Τέλος, στις 12/10 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Π.Φ.Σ. (πρόεδρος εκ νέου ο Δημ. Βαγιωνάς) και από 17 έως 19 Οκτωβρίου διεξήχθη το 8ο φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point στη Θεσσαλονίκη.
Νοέμβριος 2008
- Οι κινητοποιήσεις των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας, με βασικά αιτήματα την πλήρη καταβολή των ανεξόφλητων οφειλών του ΟΠΑΔ και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον Οργανισμό, ήταν το θέμα που μονοπώλησε την επαγγελματική επικαιρότητα του Νοεμβρίου.
- Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακείων (που συνεπάγονταν σημαντική οικονομική επιβάρυνσή τους) οδήγησαν τους Συλλόγους στη σύγκληση εκτάκτων γενικών συνελεύσεων. Σ’ αυτές ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούσαν αφενός την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και αφετέρου την ομαδική καταγγελία των ατομικών συμβάσεων των φαρμακείων με το Δημόσιο.
- Ξεκινώντας με την κινητοποίηση των Φ.Σ. Λέσβου και Κέρκυρας (1/11) και συνεχίζοντας με τους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά, οι οποίοι διέκοψαν την πίστωση προς τον ΟΠΑΔ στις 17/11, οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της 26ης Νοεμβρίου που προκήρυξε ο Π.Φ.Σ.
- Σε συνάντηση που είχε την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. με τον υπουργό Υγείας, δόθηκε διαβεβαίωση για πλήρη εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ, βάσει ενός χρονοδιαγράμματος σταδιακής καταβολής του συνόλου των οφειλών, από την 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2009. Επίσης ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του ΟΠΑΔ και των φαρμακοποιών, μέσα στο 2009.
- Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Π.Φ.Σ. δήλωσε την ικανοποίησή του και ανακοίνωσε τη διακοπή των κινητοποιήσεων και την αναστολή των μέτρων κατά του ΟΠΑΔ (από 1/12) που είχε προηγουμένως αναγγείλει. Αντίθετα, οι Φ.Σ. Αττικής, Πειραιά, Λέσβου και Κέρκυρας, κρίνοντας ως «μη-ικανοποιητικές» τις δεσμεύσεις του υπ. Υγείας αποφάσισαν τη συνέχιση της διακοπής πίστωσης προς τον ΟΠΑΔ ωσότου οι πληρωμές γίνουν πράξη, ενώ και άλλοι Σύλλογοι (Φ.Σ. Εύβοιας, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Χανίων, Χίου, Κορίνθου, Καβάλας και Αργολίδας) αποφάσισαν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση από την 1η Δεκεμβρίου.
Δεκέμβριος 2008
- Σταδιακά μέσα στο Δεκέμβριο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας έλαβαν αποφάσεις για αναστολή των κινητοποιήσεων εις βάρος του ΟΠΑΔ και για συνέχιση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, έπειτα από την καταβολή μέρους των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς και κατόπιν κυβερνητικών δεσμεύσεων για περαιτέρω ομαλοποίηση στις πληρωμές. Έτσι, από τις 12/12 οι φαρμακοποιοί-μέλη του Φ.Σ.Α. ξεκίνησαν και πάλι κανονικά την εκτέλεση των συνταγών του Δημοσίου, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι υπόλοιποι Σύλλογοι μετά από την πραγματοποίηση εκτάκτων γενικών συνελεύσεων.
- Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη προς όφελος των φαρμακοποιών υπήρξε στις 16 Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων: ο Υβ Μποτ, γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γνωμάτευσε θετικά υπέρ της ιδιοκτησίας και λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά και μόνο από φαρμακοποιούς. Στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης προσφυγής Ιταλών και Γερμανών παραγόντων υπέρ του «ανοίγματος» του φαρμακευτικού επαγγέλματος και της αλλαγής του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ο επιφανής νομικός της Ε.Ε. υπογράμμισε το πόσο σημαντικό θέμα για τη δημόσια υγεία αποτελεί η εγγύηση της ουδετερότητας στη φαρμακευτική συμβουλή και καθοδήγηση, κάτι που εξασφαλίζεται μόνο όταν ο ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου είναι φαρμακοποιός και ανεπηρέαστος από εξωτερικές επιδράσεις και οικονομικά συμφέροντα.
- Στο άλλο σημαντικό θέμα της παροχής έκπτωσης 3% προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, διαβεβαίωσε για την πλήρη απεμπλοκή των φαρμακοποιών από τη διαδικασία αυτή, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο κοινής υπουργικής απόφασης που ετοιμάζεται, διασαφηνίζεται ότι «η επιστροφή προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα βαρύνει τις φαρμακοβιομηχανίες και θα καταβάλλεται απευθείας από αυτές».
- Μέσα στο Δεκέμβριο τέλος τέθηκε σε ισχύ το 5ο και τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων για το 2008, το οποίο μεταξύ άλλων περιλάμβανε 187 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων.
|