Ακόμη και ασφαλισμένοι συμπολίτες μας με πολύ χαμηλά εισοδήματα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εξυπηρετούνται από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, γιατί ο μισθός ή η σύνταξή τους δεν επαρκεί για τη συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις τους, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Βήχα, καρδιολόγου και εμπνευστή και υπεύθυνου του Ιατρείου στο Πρακτορείο FM (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Αν και πλέον οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές και μοιραία έχουν μειωθεί οι επισκέψεις κατά 50% στο Κοινωνικό Ιατρείο, οι ανάγκες ακόμα είναι πολύ μεγάλες. Για παράδειγμα, πολλοί είναι οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι συνεχίζουν τη χημειοθεραπεία τους από το στόμα με χάπια, δεν μπορούν να πληρώσουν ποσοστό συμμετοχής, και επισκέπτονται πάλι το Ιατρείο, ζητώντας αυτές τις πολύ ακριβές θεραπείες (το κόστος τους μπορεί να φτάνει και 1000 ευρώ το μήνα).
Η μείωση των επισκέψεων όμως δεν αφορά το Κοινωνικό Φαρμακείο, στο οποίο η κίνηση έχει αυξηθεί, ειδικά από τους συνταξιούχους.
Καρδιαγγειακά, διαβήτης και ψυχιατρικά είναι τα πιο συχνά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο ΜΚΙΕ, ενώ παράλληλα η ιατρική ομάδα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην προληπτική ιατρική, «πρώτον γιατί τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί πολύ η πρόληψη στην Ελλάδα και δεύτερον γιατί ακόμη και σήμερα η παροχή προληπτικής ιατρικής φροντίδας από την πολιτεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη», όπως αναφέρει ο γιατρός.
Ανάμεσα στα προληπτικά προγράμματα που υλοποιούνται από το ΜΚΙΕ, π.χ. για τον καρκίνο του δέρματος ή το διαβήτη, είναι και το αναμενόμενο στις 17 Ιουνίου πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας, το οποίο θα πλαισιωθεί από ομιλίες ειδικών για τη σχέση καρδιοπαθούς και θάλασσας (από καρδιολόγο) και για το παιδί και τα καλοκαιρινά ατυχήματα (από παιδίατρο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2012 που έχει ανοίξει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έχει εξυπηρετήσει 60.000 ασθενείς, από όλη την Αθήνα, καρκινοπαθείς από όλη την Ελλάδα και χωρίς καμία διάκριση σε σχέση με την καταγωγή/εθνικότητα. Επιπλέον είχε δραστηριοποιηθεί ενεργά στο λιμάνι του Πειραιά και στη δομή του Ελληνικού, κατά τη μεγάλη εισροή των προσφύγων στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι και μέχρι να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. στις διάφορες ΜΚΟ.
Το ΜΚΙΕ απασχολεί περίπου 300 εθελοντές, ανάμεσα στους οποίους είναι γιατροί, γραμματείς, υπάλληλοι του φαρμακείου κτλ.