Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αναμένονται κι άλλες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων

15/9/2017 9:39:09 πμ
Η επόμενη ανατιμολόγηση φαρμάκων ξεκινά άμεσα...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την επικείμενη ανατιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία ξεκινά άμεσα, καθώς εικάζεται ότι και πάλι τα φτηνά φάρμακα θα κληθούν να «πληρώσουν» το μάρμαρο στο βωμό της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το θέμα της δαπάνης κυριαρχεί και στις συζητήσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τους φορείς της δημόσιας υγείας, οι οποίες επίσης ξεκινούν άμεσα.

Μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων

Όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας, κατά την περίοδο 2015-2016, η σχέση μεταξύ των μειώσεων στα on patent και τα γενόσημα αυξήθηκε δραματικά σε βάρος των τελευταίων, με τις τιμές τους να μειώνονται 6,1 φορές περισσότερο από εκείνες των on patent (3,9% έναντι 23,7%).

Κατά την ίδια περίοδο, η αναλογία των μειώσεων μεταξύ γενοσήμων και off patent κινήθηκε επίσης σε βάρος των γενοσήμων, τα οποία μειώθηκαν 3,1 φορές περισσότερο από τα off-patent (7,7% έναντι 23,7%).

Παράλληλα και κατά το 2017, οι τιμές των γενοσήμων μειώθηκαν περισσότερο έναντι των άλλων κατηγοριών: Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι αναλογικά η μείωση στα γενόσημα ήταν 4,8 φορές περισσότερο από εκείνες των on patent (1,7% έναντι 8,2%) και 2,9 φορές περισσότερο από τα off-patent (2,8% έναντι 8,2%).η παραγωγή γενοσήμων αποτελεί βασική δραστηριότητα.

Αναποτελεσματική η φαρμακευτική πολιτική

Σύμφωνα με κύκλους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η φαρμακευτική πολιτική, που ακολουθείται, θεωρείται ατελέσφορη ως προς τον στόχο της συγκράτησης της δαπάνης, αφού η Πολιτεία επικεντρώνεται στις μειώσεις των γενοσήμων που κατέχουν μόλις το 20%-22% της φαρμακευτικής αγοράς. Επίσης είναι αναποτελεσματική ως προς τον στόχο της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων που απέχει δραματικά από το μνημονιακό στόχο του 60%.

Παράλληλα είναι και άδικη προς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, για την οποία η παραγωγή γενοσήμων αποτελεί βασική δραστηριότητα.

Ο στόχος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης

Η τιμολόγηση των φαρμάκων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της Επιτροπής για την Παρακολούθηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η οποία έχει θέσει δύο βασικούς στόχους. Ο ένας αφορά τη βελτίωση του τρέχοντος συστήματος ανατιμολόγησης, η οποία θα πρέπει με βάση το νόμο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ο δεύτερος αφορά τη γενικότερη αλλαγή της διαδικασίας τιμολόγησης, η οποία θα ισχύσει από το έτος 2018 και μετά.


Τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ όσο και της ΠΕΦ έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν από κοινού να παρουσιάσουν ένα πλαίσιο προτάσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία για την επικείμενη ανατιμολόγηση. Αυτό που επιδιώκεται είναι να γίνει εφικτή η σύνταξη του κειμένου, το οποίο επί της ουσίας θα αποτελέσει και το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης και θα είναι τελικά προϊόν διαβούλευσης και γνωστό από πριν στις φαρμακευτικές.

Με πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2