Στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Υγείας βρέθηκε για άλλη μία φορά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το οποίο διεξάγεται στο Τάλλιν της Εσθονίας και μεταξύ άλλων είχε στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση την ψηφιακή/ηλεκτρονική υγεία.
Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ), η εφαρμογή του οποίου στην ΠΦΥ αναμένεται σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.
Εξηγώντας τη διαδικασία, είπε ότι μετά από τη συγκατάθεση του ασθενούς για κοινή χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΑΗΦΥ, ο οικογενειακός γιατρός ή άλλος πιστοποιημένος επαγγελματίας υγείας τον συμπληρώνει, καταγράφοντας όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις παρεμβάσεις πρόληψης, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση, τη φαρμακευτική αγωγή, τη νοσηλεία, την αποκατάσταση ή οποιαδήποτε άλλη υγειονομική φροντίδα παρέχεται στον ασθενή.
Ταυτόχρονα, η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) σχεδιάζει και αναπτύσσει το Portal του Πολίτη, ένα έργο εθνικής εμβέλειας που θα αποτελέσει την κεντρική πύλη επαφής του πολίτη με μια σειρά υπηρεσιών, όπως η πρόσβαση σε πλήρες ιατρικό ιστορικό και η διαχείριση ατομικών δεδομένων υγείας, η συγκατάθεση του για πρόσβαση τρίτων στον ιατρικό του φάκελο, η πληροφόρηση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων, θεραπειών , τα ραντεβού για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις, τα στοιχεία της ασφαλιστικής κατάστασης του πολίτη, οι λοιπές κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα κλπ.
Τέλος, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, σε συνδυασμό με το σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (ΒΙ), επιτρέπει την ανάλυση και στατιστική επεξεργασία δεδομένων σχετικά με την κατανομή των ασθενών σε θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, την κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης ανά νοσολογική οντότητα, ηλικιακή ομάδα, δραστική ουσία ή γεωγραφική περιφέρεια, την κατανομή των εργαστηριακών εξετάσεων κλπ. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ενδυνάμωση του ασθενή και την ολοκληρωμένη ανθρωποκεντρική φροντίδα.
Τελειώνοντας, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη η ανάγκη διακρατικών συνεργασιών σε επίπεδο Ε.Ε., τόσο για την τεχνική υποστήριξη της ψηφιακής καινοτομίας όσο και για τη δημιουργία ενός πλαισίου επικοινωνίας μεταξύ των κρατών-μελών, ασφαλούς ανταλλαγής δεδομένων ηλεκτρονικής υγείας για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής περίθαλψης, από κοινού αξιοποίησης δεδομένων υγείας, αξιολόγησης των πληροφοριακών συστημάτων και εκτίμησης της προστιθέμενης αξίας των νέων υπηρεσιών. «Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα χρηστής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Υγεία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.