- Απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία από την 1η Οκτωβρίου 2011
- Αύξηση του αριθμού των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.), από 89 σε 130 και εν συνεχεία σε 220
- Μείωση του ποσοστού κέρδους για τα Φ.Υ.Κ. από την 1η Σεπτεμβρίου 2011
- Στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης η Λίστα Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων ("θετική λίστα")
Σε απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών από 1ης Οκτωβρίου (ανοιχτά τα φαρμακεία τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο) και στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους για τα ακριβά φάρμακα από 1ης Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε χτες (19/7) σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται η θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έχει ως στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2004, όταν "δεν ξεπερνούσε τα 2,4 δισ., ποσό λιγότερο από το μισό του σημερινού".
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις αυξάνονται από 89 σε 130 με προοπτική να φτάσουν τα 220.
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει πίσω τα χρήματα του» τόνισε με έμφαση ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι όπως τον έχει ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνης, είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων, όπως είπε ο υπουργός, στην περίπτωση που η τιμή του σκευάσματος ξεπερνά την τιμή αναφοράς, που θα καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιβαρυνθούν με τη συνολική επιστροφή προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο αντίδρασης των φαρμακευτικών εταιρειών στις μειώσεις των τιμών τους με την απόσυρση σκευασμάτων τους από την ελληνική αγορά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα λεγόμενα αντίγραφα φαρμάκων, λέγοντας ότι η κατανάλωσή τους στα νοσοκομεία φτάνει μόλις το 15%, καθώς, όπως είπε, οι γιατροί φοβούνται να τα χορηγήσουν, ενώ θα έπρεπε το ποσοστό να είναι διπλάσιο με στόχο μάλιστα να φτάσουν το 50% της κατανάλωσης.
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ο υπουργός, αφού δέχτηκε σχετικές ερωτήσεις από δημοσιογράφους, δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να επιτρέψει τη λειτουργία φαρμακείων σε πολυκαταστήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε ακόμη περισσότερο των αριθμό τους και θα αύξανε θεαματικά τη φαρμακευτική δαπάνη.
Πηγές: Έθνος/in.gr (20/7/2011)