"Η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη και δημοσιονομικούς δείκτες, αλλά είναι ανάγκη να συμπεριλάβει ποιοτικούς στόχους που αφορούν την γενικότερη ευζωία των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κορυφαία σημασία έχει το καλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού" δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.
Κατά τον υπουργό, η υγεία είναι ένα πεδίο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και προοπτικών:
- Στήριξη της απασχόλησης και αντιστροφή του brain drain.
- Προώθηση της έρευνας-καινοτομίας και των κλινικών μελετών.
- Συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα πρόληψης και Δημόσιας Υγείας.
- Συμβολή του φαρμάκου (παραγωγή γενοσήμων, επεξεργασία φαρμακευτικών φυτών και φαρμακευτικής κάνναβης) στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
- Ιατρικός τουρισμός.
Ο υπουργός εξήγησε ότι το υπουργείο Υγείας σήμερα υλοποιεί εδώ και 2 χρόνια ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο στο χώρο της Υγείας: καθολική κάλυψη του πληθυσμού, "μεροληψία" υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, "ηθικοποίηση" του συστήματος και βελτίωση της διακυβέρνησής του, περιορισμός της "παθητικής ιδιωτικοποίησης" του ΕΣΥ και της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με ιδιωτικές πληρωμές, μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, προτεραιότητα στην πρόληψη, ανθρωποκεντρική φροντίδα με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών.
"Αυτή κατά την άποψη μας είναι η πολιτική απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας [...], ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της διακινδύνευσης και των πολλαπλών προκλήσεων (διατροφικά σκάνδαλα, λοιμώδη νοσήματα, επιδημίες, προσφυγικά-μεταναστευτικά ρεύματα, κλιματική αλλαγή, αντιεμβολιαστικό κίνημα κλπ.", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως η υπέρβαση της λιτότητας και των οικονομικών εμποδίων, που θα επιτευχθούν μέσω της οργάνωσης των νοσοκομείων, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησής τους, της φαρμακευτικής πολιτικής, της ιατρικής εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης και της βιώσιμης χρηματοδότησης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ.
To πολιτικό πρόταγμα -είπε κλείνοντας ο κ. Ξανθός την ομιλία του- είναι "να αποτελέσει η Υγεία κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας".