Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αναβαθμίζεται ο ρόλος του νοσοκομειακού φαρμακοποιού;

8/6/2017 11:40:31 πμ
Οι προτάσεις για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η σημαντική αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ήταν το αντικείμενο του συνεδρίου Health Daily για το νοσοκομείο και το νοσοκομειακό φάρμακο, που διεξήχθη την Τετάρτη 7/6/2017.

Μόνο στα νοσοκομεία και στις δομές ΠΦΥ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής η δαπάνη για φάρμακα έφτασε τα 247,67 εκατομμύρια ευρώ το 2016, από 178,62 εκατομμύρια που είχε ανέλθει το 2015. Επίσης, για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή δαπανήθηκαν πέρυσι 378,93 ευρώ για φάρμακα, ποσό που είναι αυξημένο κατά 39,2% σε σχέση με το 2015 (272,22 ευρώ) και το 2014 (315,66 ευρώ).


Η αύξηση αυτή των δαπανών οφείλεται, κατά το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, στο μεγάλο κόστος των καινοτόμων φαρμάκων, ενώ κατά την κ. Δέσποινα Μακριδάκη, α' αντιπρόεδρο του Ε.Ο.Φ. και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), στην αύξηση των κυτταροστατικών φαρμάκων και γενικά νέων και ακριβών φαρμάκων που σημειώθηκε μέσα στο 2016: «Αυτά τα φάρμακα ανεβάζουν τη δαπάνη και χρήζουν αυστηρότερου ελέγχου. Επίσης υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε αντιρετροϊκά, αντικαταθλιπτικά και καρδιολογικά φάρμακα», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.


Η λύση; Κατά τον κ. Γιαννόπουλο, η λύση είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων μέσα στα νοσοκομεία, η οποία θα επιτευχθεί με το νοσοκομειακό συνταγολόγιο και με τον αναβαθμισμένο ρόλο του νοσοκομειακού φαρμακοποιού. Επίσης συγκράτηση των δαπανών θα μπορέσει να προκύψει:

  • με τη βοήθεια της επιτροπής παρακολούθησης τηςφαρμακευτικής δαπάνηςπου συστάθηκε πρόσφατα με τη συγκεκριμένη αποστολή
  • με την αναβάθμιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης
  • με τα μητρώα χρόνιων παθήσεων σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις θεραπείες
  • με την αναθεώρηση όλων των προωθητικών ενεργειών των φαρμακευτικών εταιρειών και της σχέσης τους με τους επαγγελματίες υγείας.

Από την πλευρά της, η Δέσποινα Μακριδάκη, ανέφερε ότι στις προτάσεις της περιλαμβάνονται: ο σωστός σχεδιασμός προμηθειών, η χρήση ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων, οι ενιαίες βάσεις δεδομένων ασθενών και γενικότερα ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και πνεύμα συνεργασίας.


Ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, ο αρμόδιος για θέματα νοσοκομείων από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ανέφερε στην ομιλία του ότι η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε οριακό σημείο, πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς να εξασφαλίζει οφέλη ή καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς, ενώ τα νέα οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα δεν συνιστούν καμία δομική μεταρρύθμιση. Για το ΣΦΕΕ η μόνη λύση αξιόπιστου ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η μείωση του όγκου κατανάλωσης και ο έλεγχος και των άλλων κέντρων κόστους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών