Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αμφισβητείται η διαφάνεια στις εγκρίσεις φαρμάκων υψηλού κόστους

25/11/2016 11:36:35 πμ
Στοιχεία από το Μητρώο Ασθενών Ηπατίτιδας C ζητά από τον ΕΟΠΥΥ Σύλλογος Ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη δημοσιοποίηση στοιχείων από το Μητρώο Ασθενών για την Ηπατίτιδα C ζητά από τον ΕΟΠΥΥ ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες και την αποτελεσματικότητά τους.

Ο εν λόγω Σύλλογος αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ότι «η δημοσιοποίηση δεδομένων θεραπευτικών μητρώων αποτελεί εφαρμόσιμη πρακτική από τα περισσότερα κράτη της Ε.Ε.» και ζητά αναλυτική δημοσίευση σχετικά με:
  • τον ακριβή αριθμό των αιτημάτων που δέχτηκε ο ΕΟΠΥΥ για πρόσβαση στις καινούργιες θεραπείες
  • πόσα τέτοια αιτήματα ασθενών τελικά εγκρίθηκαν, με βάση τους περιορισμούς πρόσβασης που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ
  • πόσα αιτήματα απορρίφθηκαν.
Οι ασθενείς υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σαφή εικόνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων, ενώ διατυπώνουν υποψίες για τη διαφάνεια της διαδικασίας εγκρίσεων φαρμάκων υψηλού κόστους.

«Λαμβάνοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω σας ζητούμε να προβείτε άμεσα στην επεξεργασία και την δημοσιοποίηση των στοιχείων του θεραπευτικού μητρώου της ηπατίτιδας C, με σκοπό την αξιοποίησή τους τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από την κοινωνία των πολιτών» καταλήγει η επιστολή του «Προμηθέα».

Να σημειωθεί ότι από το Σεπτέμβριο του 2015 λειτουργεί το Μητρώο Ασθενών για την Ηπατίτιδα C, που αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Σε συνδυασμό με τις καινούργιες θεραπείες το Μητρώο αποτελεί ισχυρό όπλο στη φαρέτρα του συστήματος υγείας ως προς την υλοποίηση της εθνικής δέσμευσης που έχει θέσει η χώρα μας για την εκρίζωση της νόσου μέχρι το 2030.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών