Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έκδοση του ΦΕΚ που αφορά τη θετική λίστα φαρμάκων, μετά τη σύντομη διαβούλευση που προηγήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, στην οποία έπρεπε οι επικεφαλής των φαρμακοβιομηχανιών να προβούν σε παρατηρήσεις.
Η θετική λίστα αφορά την αποζημίωση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία δεν είχαν λάβει τιμή εδώ και καιρό, ενώ περιλαμβάνει επίσης 35 περίπου καινοτόμα σκευάσματα ελληνικών αλλά ως επί το πλείστον πολυεθνικών εταιρειών, 200 νέα γενόσημα καθώς και τη διόρθωση ορισμένων λαθών από παλιές ανατιμολογήσεις. Για τα καινοτόμα σκευάσματα πάντως, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξει κλειστός προϋπολογισμός και ειδικότερα για θεραπείες που αφορούν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ηπατίτιδα C, ο προϋπολογισμός θα αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, άμεσα ετοιμάζεται και η ανατιμολόγηση, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς εκκρεμεί για το 2015 από τον Ιανουάριο ακόμη. Στις 4 Ιουνίου, ο κ. Κουρουμπλής είχε εξαγγείλει ετήσια ανατιμολόγηση και όχι εξαμηνιαία, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Επίσης, όπως δηλώνει στο onMed ο υπουργός Υγείας, ετοιμάζεται και η υπουργική απόφαση που αφορά στο rebate όγκου, το οποίο θα αντικαταστήσει τα πολλαπλά rebate που πλήρωναν οι φαρμακοβιομηχανίες. Σε πρώτη φάση, το σύστημα απλοποιείται σημαντικά, αφού το rebate όγκου που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι κλιμακωτό, διαφανές, αναλογικό και προβλέψιμο για τη βιομηχανία, με δίκαιη κατανομή βαρών, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο υπουργός, στην συνέντευξη τύπου στις 4 Ιουνίου, εξαγγέλλοντας τους άξονες της φαρμακευτικής πολιτικής. Η εξοικονόμηση από το μέτρο αυτό θα είναι της τάξης των 160 εκατ. ευρώ.
Ενδεχομένως να υπάρξει και επιπλέον εξοικονόμηση από τα διαρθρωτικά μέτρα (όπως έλεγχος του όγκου, της συνταγογράφησης κλ.), τα οποία θα συζητηθούν με την φαρμακοβιομηχανία. Μακροπρόθεσμα, δεν αποκλείεται η λογική αυτή του rebate να αντικαταστήσει το σημερινό επαχθές –για τη βιομηχανία αλλά και για άλλους παρόχους υγείας– clawback.