Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αλλάζει ριζικά ο τρόπος που θα αποζημιώνονται τα φάρμακα

30/11/2017 5:30:00 μμ
Θα τα ελέγχει και αξιολογεί η Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αλλάζει άρδην ο τρόπος με τον οποίο κυκλοφορούν και αποζημιώνονται τα φάρμακα στην Ελλάδα μετά την εφαρμογή και στη χώρα μας του Μηχανισμού Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, γνωστού διεθνώς με την ονομασία Η.Τ.Α. (Health Technology Assessment), που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να συσταθεί μια Eιδική Eπιτροπή Αξιολόγησης με 11 μέλη, τα οποία και θα αξιολογούν στο σύνολό τους τα νέα και τα καινοτόμα φάρμακα ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται και να αξιολογήσουν το σύνολο των φαρμάκων που αποζημιώνονται στην Ελλάδα ως προς την αποτελεσματικότητά τους, το κόστος- όφελος που έχουν για τους ασθενείς αλλά και για το σύνολο των δαπανών που αυτά εξοικονομούν από τους πόρους που διατίθενται ετησίως για τα φάρμακα.


Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ανάλογος μηχανισμός ελέγχου των φαρμάκων που αποζημιώνονται, τόνισε ο κ. Ξανθός, ο οποίος και παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση και πιθανότατα θα ψηφιστεί πριν την εκπνοή του χρόνου.


Τα βασικά κριτήρια της Επιτροπής Αξιολόγησης, ώστε να δίνει το πράσινο φως για την αποζημίωση ενός φαρμάκου, θα είναι το κλινικό όφελος, η σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα και τις θεραπείες, η αξιοπιστία των κλινικών μελετών, το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα τους και η επίπτωση στον προϋπολογισμό του κράτους.


Βάση του νομοσχεδίου η αρμόδια Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο να αξιολογήσει τα νέα φάρμακα αλλά παράλληλα να επαναξιολογήσει και παλαιά σκευάσματα που βρίσκονται στη θετική λίστα και ενδεχομένως επιβαρύνουν αρκετά το σύστημα Υγείας.


Ο Ανδρέας Ξανθός επισήμανε πως στόχος είναι «η επιστημονικά ορθή, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα» προσθέτοντας πως «δεν θα επιβαρυνθεί ο χρόνος έγκρισης ενός νέου φαρμάκου από την παρουσία της Επιτροπής Αξιολόγησης». Μέσω της εφαρμογής Η.Τ.Α., εκτιμάται πως θα επιτυγχάνονται και καλύτερες τιμές των φαρμάκων, καλύτερες από αυτές που προσφέρουν οι φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και η επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Είναι χαρακτηριστικό, πως μετά τη διαπραγμάτευση που έγινε για τις τιμές των φαρμάκων της ηπατίτιδας C με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο Α. Ξανθός αποκάλυψε ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις για χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων που δίνονται για το μελάνωμα και τη πολλαπλή σκλήρυνση. «Υπάρχει ένα μεγάλο διακύβευμα, με δεδομένη τη φαρμακευτική δαπάνη και τον περιορισμό ο οποίος έχει τεθεί από το μνημόνιο, πώς μπορεί κανείς να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες των ανθρώπων. Θεωρούμε ότι η απάντηση σε αυτό είναι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τρία κυρίως επίπεδα: Το ένα είναι η αξιολόγηση, το δεύτερο είναι η διαπραγμάτευση προσιτών τιμών και το τρίτο είναι η ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελεσματικών και λειτουργικών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα τα οποία εγκρίνονται και αποζημιώνονται στη χώρα μας πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Νομίζω ότι με αυτή τη δέσμη αλλαγών μπορούμε να εξασφαλίσουμε και την πρόσβαση και τη βιωσιμότητα του συστήματος», κατέληξε ο κ. Ξανθός.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας θα ακούει τις απόψεις των Συλλόγων Ασθενών αλλά προς το παρόν εκπρόσωποί τους δεν θα συμμετέχουν στις τελικές αποφάσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενδέχεται να σχετίζεται με οπτική νευροπάθεια
Δεν μπορούν να κλειστούν ραντεβού και να γίνουν εμβολιασμοί






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια