Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αλλάζει και πάλι η συμμετοχή στα φάρμακα

20/2/2013
Δεν φτάνει που τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή στα φάρμακα, φαίνεται ότι πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να εφαρμόσει και κριτήρια σχετικά με το πόσα θα πληρώνει ο καθένας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Καιρό τώρα η Τρόικα πιέζει να εφαρμοστούν νέα κριτήρια για την αγορά των φαρμάκων από τους ασθενείς. Φαίνεται όμως ότι πλέον η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται πολύ κοντά στο να εφαρμόσει οικονομικά κριτήρια για τη συμμετοχή στα φάρμακα. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει η συμμετοχή να καθορίζεται από τα εισοδήματα του ασφαλισμένου, ενώ στις περιπτώσεις όπου κανείς είναι άνεργος ή αμειβόμενος τα χρήματα που θα πληρώνει θα είναι εξαιρετικά λίγα.

 

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι είναι κάτι που προβληματίζει το υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρχει ισότητα στη συμμετοχή με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

 

Ωστόσο στην υλοποίηση της σκέψης αυτής φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά προσκόμματα, καθώς είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να οργανωθεί μια τέτοια διαφοροποίηση με βάση τα εισοδήματα. Εξάλλου η κυβέρνηση γνωρίζει πως ακόμη και σήμερα σε καιρό κρίσης πολλοί είναι αυτοί που εισπράττουν αλλά δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Γεγονός βέβαια που θα δημιουργούσε μεγαλύτερες ανισότητες στις συμμετοχές των φαρμάκων. Μέχρι στιγμής ουσιαστικός τρόπος ελέγχου δεν έχει εφαρμοστεί, γιΆ αυτό και οι σκέψεις για οικονομικά κριτήρια για τα φάρμακα φαίνεται ότι μετατίθενται για τους επόμενους μήνες.

 

Πάντως αυτό που σχεδιάζεται άμεσα είναι ο ΕΟΦ να μετατραπεί σε έναν ανεξάρτητο φορέα που θα έχει την ευθύνη καθορισμού των τιμών των φαρμάκων ανεξάρτητα από το υπουργείο Υγείας. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς έχει δηλώσει ότι θα προωθήσει ρύθμιση βάσει της οποίας δεν θα απαιτείται υπουργική απόφαση για την έκδοση νέου δελτίου τιμών.

 

Πηγή: iatropedia.gr


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παύλου Πολάκη
Σύμφωνα με προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση