Αλλαγές αναμένονται σύντομα στη διαδικασία τιμολόγησης φαρμάκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Αναλυτικά, ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι πλέον θα γίνεται διαπραγμάτευση για τις τιμές των νέων φαρμάκων πριν αυτά ενταχθούν στη θετική λίστα (λίστα των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης), καλώντας όλους τους σχετικούς φορείς να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Μάλιστα καταλογίζει τις μεγαλύτερες ευθύνες στη φαρμακοβιομηχανία, λόγω των υπερβολικά υψηλών δαπανών των προηγούμενων χρόνων και ειδικά της προηγούμενης δεκαετίας «που δεν δικαιολογούνταν με βάση τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας».
Οι αλλαγές θα ενταχθούν σύντομα σε νόμο.
Η δημόσια υγεία το 2017
Στη συνέντευξή του ο υπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας έναντι της ιδιωτικής είναι μία από τις βασικές προτεραιότητές του για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο με ανακοίνωσή του ενημερώνει το κοινό ότι από το 2ο εξάμηνο του 2017 θα λειτουργήσουν 240 νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε 60 αστικά κέντρα, με την πρόσληψη 3000 περίπου οικογενειακών γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, που θα χρηματοδοτηθούν στην αρχική φάση από το ΕΣΠΑ (ΜΔΤ και ΠΕΠ).
Με την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και με τις αλλαγές που αναμένονται στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου και τις στοχευμένες προσλήψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το υπουργείο θέτει ως στόχο να περιορίσει τις πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς αλλά και εξοντώνουν γιατρούς και νοσηλευτές.
Ανασφάλιστοι
Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό: «Η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων αποτελεί μια υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας και πολύ μετρήσιμη ανακουφιστική παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της προοδευτικής αυτής παρέμβασης, αρκεί να πούμε ότι πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα με το σύστημα Obamacare (που τώρα ξηλώνει ο Ντ. Τράμπ) κατάφερε να καλύψει –με διαφορετικούς όρους βέβαια– τους μισούς ανασφάλιστους των ΗΠΑ (20 εκατομμύρια , κάτω από το 10% του πληθυσμού) στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Εμείς καλύψαμε όλους τους ανασφάλιστους που ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια (25% του πληθυσμού) σε μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτροπείας.»