Με άμεσο στόχο να μειωθεί σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την οποία έρχονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του clawback των φαρμάκων και στις εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα νοσοκομειακά φάρμακα.
Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης:
- Η δυνατότητα συμψηφισμού του κόστους των εμβολίων γρίπης που δεν διατέθηκαν ή διατέθηκαν στην αγορά και επιστράφηκαν ελλείψει ζήτησης με το clawback του 2021, με το οποίο επιβαρύνονται οι ΚΑΚ και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Ο συμψηφισμός διενεργείται κατόπιν αίτησης του Κ.Α.Κ. ή της φαρμακευτικής εταιρείας.
- Ένταξη φαρμάκων με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας που δεν υπερβαίνει τα 0,20€ στον Κατάλογο Αποζημιούμενων φαρμάκων, μετά από αίτηση του ΚΑΚ, χωρίς να υπόκεινται στη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης
- Δυνατότητα επιβολής πρόσθετης έκπτωσης σε φάρμακα υψηλού κόστους: Από 1/1/2022 δύναται να επιβάλλεται σε βάρος των ΚΑΚ ή των φαρμακευτικών εταιρειών πρόσθετη έκπτωση ποσοστού έως 3% επί της τιμής παραγωγού για τα ΦΥΚ.
- Για τη διαδικασία αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες και σε ασθενείς με Covid-19, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που διακινούν αντι-ιικά φάρμακα, δύνανται να λειτουργούν και το Σάββατο. Οι αμοιβές των υπαλλήλων θα καλύπτονται από μέρος των εσόδων του ΕΟΠΥΥ που προέρχεται από την επιστροφή (rebate) των εταιρειών.