Από την εφημερίδα του Ν. Ροδόπης «Ο Χρόνος» (27/1/2011):
Ανά δίωρο ανοίγουν τα φαρμακεία, λόγω απεργίας, στην Κομοτηνή. Ήταν η καλύτερη λύση για να εξυπηρετηθεί το κοινό, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης.
«Το παλιό φαρμακείο, όπως λειτουργούσε στην Ελλάδα, τελείωσε, γιατί η φαρμακευτική αγορά θα κατέβει πάρα πολύ χαμηλά. Θα πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες φαρμακείων μέσα από συνενώσεις», αναφέρει ο πρόεδρος Αλέξανδρος Τσαπέκος.
Με ειδικό πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση του κοινού θα λειτουργούν μέχρι και αύριο τα φαρμακεία της Ροδόπης, που παραμένουν κλειστά, όπως και σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της απεργίας. Ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος αντιδρά στις ρυθμίσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. «Τα φαρμακεία στην Ελλάδα φτάνουν τα 12.000, είναι παγκόσμια πρωτιά, δεν υπάρχει χώρα με τόσα φαρμακεία. Σας ενημερώνω πως πάρα πολλοί συνάδελφοι που άνοιξαν φαρμακείο, ετοιμάζονται να αναζητήσουν αλλού δουλειά, αν προχωρήσουν αυτά που λέει η κυβέρνηση. Και, αυτό γιατί θα επιστρέφουμε ένα υπερβολικά υψηλό ποσό από 0,5 έως 8%, την ώρα που οι βιομήχανοι δε θα δώσουν ούτε 2%. Αυτό είναι αδικία», τόνισε στον «Χρόνο» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος.
Στο μεταξύ, φαρμακοποιοί της Μακεδονίας και της Θράκης - πολλοί από αυτούς φορώντας τη λευκή στολή υπηρεσίας και κρατώντας πλακάτ – συμμετείχαν χθες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Οι φαρμακοποιοί έκαναν πορεία που κατέληξε στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, όπου έριξαν συμβολικά μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, σε ένα χαρτόκουτο, τα κλειδιά των φαρμακείων τους. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Μακεδονίας – Θράκης, Γ. Χατζηκωνσταντίνου και του επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Οι φαρμακοποιοί χαρακτήρισαν «σε θετική κατεύθυνση» την τροποποίηση που εξήγγειλε ο υπουργός υγείας σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό, σύμφωνα με την οποία φαρμακείο θα μπορεί να ανοίξει μόνο διπλωματούχος φαρμακοποιός. Ωστόσο, αναμένουν τη διατύπωση της σχετικής πρόβλεψης στο σχετικό σχέδιο νόμου.
Μέχρι τότε το μήνυμα που στέλνει ο κ. Τσαπέκος στους νέους φαρμακοποιούς είναι το εξής:
«Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, όπως τα καθορίζει η ίδια η πολιτεία πλέον, η φαρμακευτική αγορά θα κατέβει πάρα πολύ χαμηλά. Δε θα είναι βιώσιμα τα ήδη υπάρχοντα φαρμακεία, θα πρέπει να συνενωθούμε, να κάνουμε εταιρείες φαρμακείων, παλιοί με παλιούς και παλιοί με νέους για να μπορούμε όλοι να έχουμε μεροκάματο τα επόμενα χρόνια. Τελείωσε το παλιό φαρμακείο, όπως λειτουργούσε στην Ελλάδα. Θα πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες φαρμακείων μέσα από συνενώσεις. Θα υποχρεώνουν τα φαρμακεία που έχουν υψηλό τζίρο να προσλαμβάνουν ως υπαλλήλους φαρμακοποιούς. Θα πρέπει οι νέοι να κατευθυνθούν εκεί που υπάρχει δουλειά. Στο ΙΚΑ δεν υπάρχει φαρμακοποιός, όπως και στο ΤΕΒΕ. Επίσης, στην Ευρώπη είναι υποχρέωση από τον νόμο να υπάρχει στις κλινικές ο κλινικός φαρμακοποιός για να ελέγχει τη δοσολογία των φαρμάκων. Στην Ελλάδα αυτή η ειδικότητα είναι ανύπαρκτη. Καλλιεργήθηκε η λανθασμένη αντίληψη ότι η φαρμακευτική βγάζει φαρμακοποιούς, μόνο για να ανοίγουν φαρμακείο. Δεν μπορεί η Γερμανία να έχει ανά 100.000 κατοίκους 12 φαρμακεία και εμείς να έχουμε 95. Αυτό το φαινόμενο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι νοσηρό. Υπάρχουν λύσεις και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τις συζητήσει μαζί μας».
Οι φαρμακοποιοί ζητούν από την κυβέρνηση να δει το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου, που, όπως επισημαίνουν, θα είναι εξαντλητικό για τους φαρμακοποιούς εάν εφαρμοστεί, καθώς, επίσης να εξετάσει το πληθυσμιακό και το ποσοστό έκπτωσης προς τα ταμεία.