Τη δυνατότητα να κάνουν ποδήλατο και παράλληλα να ακούν τη μουσική της προτίμησής τους έχουν οι νεφροπαθείς κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο προγράμματος θεραπευτικής άσκησης, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για τη μοναδική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Ελλάδα, στην οποία παρέχεται η δυνατότητα θεραπευτικής άσκησης κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η άσκηση και η μουσική έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη βελτίωση των μυών, στην καρδιακή λειτουργία, στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, στη μείωση του άγχους, καθώς και στη βελτίωση της ψυχολογίας των νεφροπαθών τελικού σταδίου, αποτελέσματα που δεν παρατηρούνται από καμία άλλη παρέμβαση της Νεφρολογίας!
Υπάρχουν ακόμη μελέτες που δείχνουν ότι η θεραπευτική άσκηση βοηθάει και στην καλύτερη κάθαρση των ουραιμικών τοξινών που έχουν οι ασθενείς αυτοί, όπως είναι η ουρία ή η κρεατινίνη, γιατί αυτές είναι οι βλαβερές ουσίες για έναν ασθενή με νεφρική ανεπάρκεια, που προκαλούν τις βλάβες.
"Σε μεγάλα κέντρα σε όλο τον κόσμο, πέρα από την αντιμετώπισή τους είτε με την αιμοκάθαρση, είτε με τη μεταμόσχευση υπάρχει συμπληρωματικά η επαναδραστηριοποίηση των ασθενών αυτών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Αστέριος Δεληγιάννης, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και συμπληρώνει: «Με τη θεραπευτική άσκηση έχουμε τρία καλά:
Το ένα και το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ σημαντικά -έχουμε δέκα βραβεύσεις σε εργασίες από την Ευρωπαϊκή Νεφρολογική Εταιρεία. Βλέπουμε τη βελτίωση στους μυς, στην καρδιά, μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, που είναι υψηλά σε αυτούς τους ασθενείς,μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Το δεύτερο είναι ότι κερδίζουν χρόνο γιατί δεν χρειάζεται να πάνε την επόμενη ημέρα στο γυμναστήριο και το τρίτο είναι ότι τους ψυχαγωγεί με άσκηση, με μουσική και περνούν τον χρόνο της αιμοκάθαρσης πολύ πιο ευχάριστα.»
Η θεραπευτική άσκηση εφαρμόζεται με κατάλληλα ποδήλατα, τα οποία μπαίνουν στο ειδικό κάθισμα ή στο κρεβάτι του νεφροπαθή. Εξειδικευμένες γυμνάστριες καθοδηγούν τους νεφροπαθείς στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, ιδιαίτερα τις δύο πρώτες ώρες, να κάνουν ασκήσεις με τα πόδια ή με το ελεύθερο το χέρι.