Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αιχμές Τούντα κατά Σαλμά

7/3/2013
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο συνέδριο για τα γενόσημα φάρμακα του Pharma and Health Business, δεν δίστασε να αφήσει σαφείς αιχμές για τον πολιτικό του προϊστάμενο.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ανάβουν φωτιές στην υγεία οι ελλείψεις φαρμάκων αλλά και οι αποσύρσεις σκευασμάτων από την ελληνική αγορά λόγω χαμηλών τιμών που έχουν δοθεί.


Η αναταραχή αυτή στο χώρο του φαρμάκου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή βαριά πασχόντων, έχει φουντώσει την κόντρα μεταξύ του Μ. Σαλμά και του προέδρου του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα. Και αυτό διότι ο αναπληρωτής υπουργός δεν διστάζει να επιρρίπτει ευθύνες στον ΕΟΦ για τις καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων αλλά και στα λάθη που έχουν καταγραφεί με συνέπεια φαρμακευτικές εταιρείες να αποσύρουν σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά.


Ο πρόεδρος του ΕΟΦ πέρασε χθες στην αντεπίθεση αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του προϊσταμένου του κ. Σαλμά. Μιλώντας στο συνέδριο για τα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα) μίλησε ουσιαστικά για λανθασμένες επιλογές στην πολιτική φαρμάκου, ενώ αποκάλυψε και τον αριθμό των σκευασμάτων που αποσύρθηκαν από την Ελλάδα αλλά και όσα θα εξαφανιστούν το επόμενο διάστημα.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τούντα οι αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 ήταν 223, αλλά τελικά αποσύρθηκαν 203. Από αυτά τα 25 ήταν αναντικατάστατα ενώ για 3-4 δημιουργήθηκε θεραπευτικό πρόβλημα για ασθενείς, και γι' αυτό εισήχθησαν μέσω του ΙΦΕΤ. Να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ γίνονται συνήθως σε τριπλάσιες τιμές.


Πάντως το 2011, 99 φάρμακα βγήκαν από την ελληνική αγορά, ενώ το ανησυχητικό είναι ότι ήδη μέσα σε μόλις δύο μήνες του 2013 κατατέθηκαν 25 αιτήσεις για απόσυρση φαρμάκων. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι διεθνής φαρμακευτική εταιρεία, που διαθέτει στην ελληνική αγορά 2 αναντικατάστατα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, αποχωρεί και τα εν λόγω σκευάσματα θα πρέπει να εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ, με πολλαπλάσιο κόστος.


Ο πρόεδρος του ΕΟΦ αναφέρθηκε όμως και στη γενικότερη λανθασμένη πολιτική στο φάρμακο λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «ναι μεν έχουμε ρίξει το βάρος στη μείωση των τιμών, αλλά έχουμε πολλές παρενέργειες, γιατί η μείωση αυτή έχει επιτευχθεί με προβληματικό σύστημα τιμολόγησης το οποίο έχει στρεβλώσεις και στο οποίο βγαίνει νέο δελτίο τιμών κάθε τρεις μήνες».


Μάλιστα ο κ. Τούντας δεν δίστασε να συμπληρώσει, κάνοντας ουσιαστικά σκληρή κριτική στον προϊστάμενο του: «Το σύστημα από τη συγκεκριμένη διαδικασία παράγει λάθη, ελλείψεις και αποσύρσεις, προκαλώντας προβλήματα βιωσιμότητας σε φάρμακα και επιχειρήσεις».

 

Πηγή: iatropedia.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αν παρατηρηθούν ελλείψεις θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι ευθύνες, τονίζουν οι εκπρόσωποί του κλάδου
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση