Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Αχιλλέας Κοντοπάνος: «Ούτε στον ύπνο μας… τζίρος μισό εκατ. ευρώ το χρόνο στα φαρμακεία»

31/3/2023 3:25:26 πμ
Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Τριχωνίδας σχολιάζει στο f.daily πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που βγήκαν στο φως
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αίσθηση έχουν προκαλέσει στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και παρουσιάζουν πολύ υψηλούς τζίρους για τα ελληνικά φαρμακεία, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ κατά μέσο όρο.

Ειδικότερα, σε άρθρο του ygeiamou.gr, το οποίο επικαλείται στοιχεία της IQVIA, αναφέρεται ότι: «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της φαρμακευτικής αγοράς, συνολικά από το κανάλι των φαρμακείων διακινούνται συνταγογραφούμενα σκευάσματα με τιμή λιανικής της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μαζί με άλλα παραφαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά κ.λπ. φτάνουν κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 10.380 φαρμακεία στην ελληνική επικράτεια, ο μέσος τζίρος ενός φαρμακείου υπολογίζεται κοντά στα 570.000 ευρώ το χρόνο. 

Αν μάλιστα θεωρηθεί ότι το περιθώριο κέρδους είναι της τάξης του 25% συνολικά, τότε υπάρχει ένα όφελος για τον φαρμακοποιό στα 140 εκατομμύρια ευρώ και πλέον. Βέβαια από αυτό το κέρδος θα πρέπει να αφαιρεθούν πολλά έξοδα, όπως φόροι εισφορές, μισθοί, ενοίκια κ.λπ. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα για τον ιδιοκτήτη φαρμακείου είναι σημαντικά χαμηλότερο αλλά σίγουρα δεν είναι ευκαταφρόνητο».

Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μια λάθος εικόνα για τα οικονομικά των ελληνικών φαρμακείων, και αν ισχύουν, ισχύουν μόνο για 2-3 από αυτά σε όλη τη χώρα, όπως υποστηρίζει ο Αχιλλέας Κοντοπάνος, πρόεδρος του Φ.Σ. Τριχωνίδας. Μιλώντας ο ίδιος στο f.daily τόνισε:

«Το ποσοστό κέρδους που αναφέρει δεν υπάρχει πουθενά. Το 25% που αναφέρεται πλησιάζει στο mark-up, δηλαδή στο μέσο περιθώριο κέρδους που προκύπτει από κάποια (και όχι όλα) τα φάρμακα και τα παραφάρμακα, στα οποία βάζουμε το 25% επί της τιμής τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει κέρδος για το φαρμακείο, καθώς δεν έχουν αφαιρεθεί κόστη εφορίας, πάγια έξοδα, ΦΠΑ κ.ά. Το πραγματικό ποσοστό κέρδους του φαρμακείου φτάνει δε φτάνει το 10% και αυτό φυσικά ποικίλλει ανάλογα με τα ενοίκια, τυχόν μισθούς υπαλλήλων που πληρώνει ο καθένας κ.ά.».

Ο πρόεδρος επίσης τονίζει στο f.daily ότι τα περισσότερα φαρμακεία στη χώρα βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, η οποία βελτιώθηκε κάπως την περίοδο της πανδημίας, λόγω των επιπλέον προϊόντων που διακινήθηκαν μέσω των φαρμακείων (όπως είναι τα rapid tests). «Τώρα που ξεπερνάμε σιγά σιγά την πανδημία, η άσχημη αυτή οικονομική κατάσταση θα επανέλθει για τους περισσότερους από εμάς», συμπλήρωσε.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαντώντας στις κατηγορίες για τα τεστ καρκίνου του παχέος εντέρου
Και στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων της






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token