Τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας «HellasHealth 5», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής,
παρουσίασε την Τρίτη ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τούντας, με αφορμή τη «Συμμαχία Υγείας», έναν εθελοντικό φορέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα βοηθήσει αφιλοκερδώς ανέργους και απόρους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η μελέτη δείχνει τον έντονο προβληματισμό των πολιτών σχετικά με την έκβαση των οικονομικών τους σε σχέση και με την περίθαλψη:
- Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πληρωμή των φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για αυτούς.
- Το 52,3% ανησυχούν πολύ για το εάν θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των φαρμάκων που χρειάζονται στα επόμενα δύο χρόνια.
- Επιπλέον, το 25% των χρόνιων ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για φαγητό, ηλεκτρικό και καύσιμα, προκειμένου να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων.
Εμβόλια
Ακόμη, η οικονομική κρίση έχει σημαντική επίπτωση και στις πρακτικές εμβολιασμού ενηλίκων, αλλά και παιδιών:
- Το 39,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ως κυριότερο εμπόδιο για τον εμβολιασμό το κόστος του εμβολίου.
- Το 14,9% των γονιών δηλώνουν ως κυριότερο λόγο για τη μη επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του παιδιού, το κόστος των εμβολίων και το 7,6% των γονιών το ότι δεν είναι πια ασφαλισμένοι.
Πηγή: iatronet.gr