Υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης σήμερα και η ανησυχία για τις επιβλαβείς ουσίες, που ενδεχομένως περιέχει, αυξάνεται.
Έχει παρατηρηθεί πως τις μέρες με τόση σκόνη, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα.
- Οι ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
- Τα άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικών φαρμάκων.
- Τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Γενικότερα, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση - δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Καθησυχαστικός ο Παναγιώτης Μπεχράκης
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης μίλησε καθησυχαστικά σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την αφρικανική σκόνη.
Εξήγησε πως το νέφος αυτό δεν έχει την τοξικότητα που έχει το νέφος της πόλης, άρα όσοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά, προτείνει και εκείνος με τη σειρά του να παραμείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω.
Ο κ. Μπεχράκης συνιστά επίσης να εισπνέουμε από τη μύτη, γιατί τα σωματίδια συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες, ενώ χρήσιμη είναι η κάλυψη μύτης και στόματος με μάσκα ή μαντίλι.