Ο υπ. Υγείας, ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου συνεδρίου «Healthcare Transformation» με τίτλο «Health AI: Invest & Engage», ανακοίνωσε ότι το clawback -το οποίο όπως είπε ήταν εκτός ελέγχου το 2023- θα υποστεί «ανεπανάληπτη» μείωση. Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα πέσει 15 μονάδες σε ετήσια βάση, γεγονός που αναδεικνύει, σύμφωνα με τον υπουργό, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποδίδουν. Επίσης ανακοίνωσε ότι επίκειται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία.
Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Β. Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ, Υπεύθυνος Εταιρικών Υποθέσεων ELPEN A.E. και φαρμακοποιός, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση της χρηματοδότησης που πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική καθώς και ενιαίο μητρώο φαρμάκων. Επισήμανε επίσης ότι το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν είναι τα φάρμακα και ότι αν δεν υπήρχαν οι εξαγωγές, τα πράγματα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα ήταν πολύ χειρότερα.
Ο Σ. Χαραλαμπίδης, Αντιπρόεδρος του PhARMA Innovation Forum και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος, Κύπρου και των European Distributor Markets, σχολίασε ότι τόσο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όσο και η άυλη είναι σταθμός και πρέπει να προχωρήσει και στα νοσοκομεία.
Από την πλευρά του ο Δ. Νίκας, Πρόεδρος ΣΕΙΒ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Medtronic Hellas, ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της δαπάνης στην Υγεία, ενώ ο Γρ. Καρέλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΦΕΧ και Γενικός Διευθυντής ΝΑ Ευρώπης, Kenvue (πρώην Jntl Consumer Healthcare) κάλεσε για στοιχειοθέτηση των δραστικών ουσιών για να περάσουν στα OTC, επισημαίνοντας πως αν δεν υπήρχε η αυτοφροντίδα, θα χρειάζονταν επιπλέον 8.000 ιατροί στην Ελλάδα.