Τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Υγείας για τον περιορισμό των ελλείψεων φαρμάκων έχουν αποδώσει καρπούς, σύμφωνα με όσα είπε ο Αδ. Γεωργιάδης στην ΕΡΤ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «σήμερα που μιλάμε, Σεπτέμβριος του 2024, οι ελλείψεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 είναι στο 1/10. Τα 9/10 των ελλείψεων έχουν καλυφθεί». Επισήμανε δε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των ορισμένων, πολύ φθηνών φαρμάκων εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό: να μην υπάρχουν ελλείψεις και να μην αποσύρονται από την ελληνική αγορά.
«Η Ελλάδα πήγαινε τις τιμές των φαρμάκων μόνο προς τα κάτω για περίπου 15 χρόνια λόγω της κρίσης. Ξέρετε κάποιο αγαθό που μόνο να πέφτει και ποτέ δεν ανεβαίνει; Το μόνο αγαθό ήταν το φάρμακο. Όμως έφτασε στα όριά της αυτή η πολιτική», εξήγησε ο υπουργός, ενώ συμπλήρωσε: «προτιμώ ο ασθενής να δώσει μερικά λεπτά ή ευρώ παραπάνω και όταν ψάχνει ένα φάρμακο να το βρει. Γιατί αν δεν το βρει η ζημιά στην υγεία του είναι πολύ μεγαλύτερη».
Την ίδια στιγμή όμως οι φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα εξακολουθούν να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους και στο πλαίσιο αυτό έχουμε και την κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ αυτών και των φαρμακαποθηκάριων. «Είναι δύο κλάδοι που τσακώνονται από πάντα γιατί έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Η μεγάλη διαφορά της τιμής μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού αυξάνει αυτή την κόντρα, γιατί αυξάνει το κίνητρο των εξαγωγών», σχολίασε ο υπουργός.
ΟΣΦΕ: Δίνει τη δική της απάντηση στις δηλώσεις των ΠΦΣ και ΠΣΦ
Αμφισημίες εντόπισε η ΟΣΦΕ στις πρόσφατες ανακοινώσεις των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκαρίων και επιθυμώντας να «ξεκαθαρίσει τα πράγματα» διευκρινίζει: Α) Σχετικά με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (23/09) σχετικά με τον ιδιώτη φαρμακαποθηκάριο που αναζητά συνεργασία για εξαγωγές φαρμάκων με συνεταιρισμούς, η ΟΣΦΕ αποκαλύπτει ότι αντίστοιχες επιστολές τόσο από τον συγκεκριμένο όσο και από άλλους ιδιώτες φτάνουν στο σύνολο των φαρμακαποθηκών (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) κάθε μήνα. «Οι συνεταιρισμοί δεν έχουν καμία ευθύνη ή αρμοδιότητα για την επαγγελματική - δεοντολογική συμπεριφορά και τον τρόπο που λειτουργεί ένας συγκεκριμένος ιδιώτης φαρμακαποθηκάριος», επισημαίνει.
Β) Σχετικά με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (25/09) που αναφέρει πως σε αυτόν συμμετέχουν και ορισμένοι συνεταιρισμοί, η ΟΣΦΕ διευκρινίζει πως κανένας συνεταιρισμός δεν συμμετέχει στον ΠΣΦ, παρά μόνον οι θυγατρικές τους, που υποχρεούνται από τον νόμο καθώς είναι Α.Ε. «Η πολιτική που ακολουθούν οι θυγατρικές είναι πάντα ταυτισμένη με αυτή των μητρικών συνεταιρισμών. Επομένως επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΠΣΦ εκπροσωπεί τους ιδιώτες φαρμακαποθηκάριους», εξηγεί. Όσο για τα προβλήματα στην αλυσίδα του φαρμάκου, αυτά εντοπίζονται σε όλους τους κρίκους της, καταλήγει η ΟΣΦΕ, και ζητά ειλικρινή συνεργασία και αυτοσυγκράτηση για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων λύσεων.