Ο μεγάλος στόχος για το υπουργείο Υγείας είναι να μειωθούν οι συνολικές επιστροφές στο φάρμακο (clawback & rebate) κατά 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ το 2024, ανέφερε ο υπ. Υγείας κατά τη διάρκεια του 28ου ετήσιου «Economist Government Roundtable» που γίνεται στο Λαγονήσι.
Όπως ανέφερε στους ομιλητές «οι μεταρρυθμίσεις με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά μέσω της ΗΔΙΚΑ των διαγωνιστικών εξετάσεων, έτσι ώστε να κλειδώνονται τα πρωτόκολλα, δουλεύει και ήδη μπήκε μέσα και η δυσλιπιδαιμία από προχθές. Επιπλέον η διαφάνεια στη φαρμακευτική δαπάνη με την πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ όπου μπορούν πια οι εταιρείες να μπαίνουν και να βλέπουν την πορεία της δαπάνης και της δικής τους δαπάνης, ώστε να υπολογίζουν το clawback από πριν, ήδη λειτουργεί και είναι στον αέρα από προχθές», σημείωσε προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις εκπτώσεις συνεχίζεται εξαιρετικά όπως είπε.
Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει την προσεχή εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των φαρμακοποιών προκειμένου να καθοριστούν τα επιπλέον κίνητρα στα φαρμακεία για την προώθηση των γενοσήμων στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων τόνισε πως σήμερα είναι εξαιρετικά λιγότερες απΆ ότι πριν από πέντε μήνες. Εντός Ιουλίου, τέλος, αναμένεται ο οριστικός πίνακας των νέων αυξημένων τιμών σε φάρμακα που ήταν καθηλωμένες επί χρόνια.