Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Αδ. Γεωργιάδης: Εκτεταμένοι έλεγχοι και στα φαρμακεία για παράνομες πρακτικές

21/10/2024 10:21:31 μμ
Έχουν ήδη ξεκινήσει δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Σταματήστε τις παρανομίες. Θα σας πιάσουμε». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μέσα από την τηλεόραση του OPEN προς όλους τους εμπλεκόμενους σε κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων, στους οποίους περιλαμβάνονται και φαρμακοποιοί. 


Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, στόχος είναι μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΣΗΣ) να εντοπιστούν παρανομίες έως και 10 χρόνια πίσω, δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν χάνονται ποτέ, ενώ εκτεταμένοι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει και στα φαρμακεία

Διευκρίνισε όμως ότι στην περίπτωση των φαρμακείων η υπόθεση είναι πιο σύνθετη: «Ο φαρμακοποιός μπορεί εύλογα να πει ότι εμένα κάποιος μου έφερε μια συνταγή και την εκτέλεσα. Δεν μπορείς να καταδικάσεις ένα φαρμακείο επειδή εκτέλεσε κάποιες συνταγές. Ο έλεγχος γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην αδικήσουμε κάποιον», εξήγησε. 


Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, χαιρετίζοντας τη διενέργεια ελέγχων και σημειώνοντας ότι μαζί με τη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι απαραίτητο να εξορθολογιστεί η συνταγογράφηση. Αναφέρει ότι τα διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή φίλτρων στη ΣΗΣ, τη διασύνδεση των πρωτοκόλλων με τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, την άμεση ενσωμάτωση των οδηγιών συνταγογράφησης και των περιορισμών που προκύπτουν από την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση, καθώς και τον περιορισμό της αδόκιμης υποκατάστασης των οικονομικότερων φαρμάκων με νεότερα και ακριβότερα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

150 χιλιάδες εμβολιασμοί και 130 χιλιάδες τεστ ο μέχρι σήμερα απολογισμός
Θα «περάσει» από τα ελληνικά φαρμακεία;






Σχετικά άρθρα

ΣΦΕΕ: 60.000 λιγότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε κλινικές μελέτες στον ΕΟΧ
Σύμφωνα με έρευνα της IQVIA για λογαριασμό της EFPIA και της Vaccines Europe
Το 7ο Health IT Conference 2024 στις 29-30 Οκτωβρίου 2024
Με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ
Καρκίνος του Μαστού: Ένα ταξίδι γεμάτο αγκάθια για τις ασθενείς
Οι τεράστιες δαπάνες και οι καθυστερήσεις αναδεικνύονται σε επιστημονική έρευνα
6 χιλιάδες κωδικοί φαρμάκων έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά
Σύμφωνα με τον Δ. Φιλιώτη οι χαμηλές τιμές και το clawback αλλάζουν το τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς