Την ικανοποίησή του για τη σύσταση του νέου ΔΣ του ΠΦΣ, εκφράζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος, τονίζοντας πως «η επαρχία επανήλθε στο προσκήνιο».
Το φαρμακείο μόνο στα χέρια των φαρμακοποιών
«Εκείνο που ενδιαφέρει τον φαρμακοποιό σήμερα είναι η καθημερινότητά του. Έχει γίνει ανυπόφορη η καθημερινότητά του. Παράλληλα, τα θεσμικά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε μια απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η οποία ακυρώνει την απόφαση του Υπουργείου Υγείας που έλεγε ότι ο κάθε ιδιώτης μπορεί να ανοίγει ένα φαρμακείο. Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια καλή αρχή. Πρέπει να πείσουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας το να φύγει το φαρμακείο και να πάει σε άλλα χέρια πλην του φαρμακοποιού.» τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, προσθέτοντας πως ιδιώτες έχουν βλέψεις να ανοίξουν αλυσίδα φαρμακείων. «Το κριτήριο τους», όπως λέει, «θα είναι μόνο το επιχειρείν και κατά δεύτερο το τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρουν. Και οι φαρμακοποιοί σ' αυτούς τους χώρους θα είναι υπάλληλοι του ιδιοκτήτη. Δεν θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν προϊόντα. Όλες οι άλλες υπηρεσίες θα προσφέρονται κατ' εντολήν του επιχειρηματία.» Όπως τονίζει ο κ. Τσαπέκος υπάρχουν ήδη αποφάσεις δικαστηρίων που βοηθάνε πάρα πολύ τον αγώνα των φαρμακοποιών. «Έχουμε τον τρόπο και την κυβέρνηση και τα κόμματα να τα πείσουμε ότι η απόφαση που είχαν βγάλει πριν δύο χρόνια δεν ήταν η καλύτερη. Πιστεύω ότι θα τους πείσουμε».
Ανησυχία για τα γενικής διάθεσης φάρμακα
Ένα ακόμη θέμα που έχουν μπροστά τους οι φαρμακοποιοί είναι αυτό που αφορά στα «γενικής διάθεσης φάρμακα», μια κατηγορία φαρμάκων που συγκαταλέγονται στα μη συνταγογραφούμενα, τα οποία θα πωλούνται στα super market. « Έχει νομοθετηθεί ήδη και περιμένουμε να δούμε πότε θα εφαρμοστεί. Πρόκειται για φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως τα depon, τα αντιβηχικά κ.α. συνολικά 216 φάρμακα. Λέμε ότι 216 είναι τώρα μετά θα γίνουν 500 και 1000 και διαφωνούμε πλήρως», δηλώνει ο κ. Τσαπέκος. Παράλληλα, εξηγεί ότι οι υπεύθυνοι επικαλούνται ότι η απελευθέρωση των φαρμάκων θα φέρει μείωση των τιμών και θα επωφεληθούν οι ασθενείς, οι πελάτες. «Όμως, ήδη ανακοινώθηκε από εταιρείες αύξηση της χονδρικής τιμής. Θα συμβεί σε εμάς ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η ασπιρίνη για παράδειγμα έχει πενταπλάσια τιμή σε σχέση με την τιμή πώλησης στη χώρα μας. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν κατόπιν συμφωνίας με τις εταιρείες».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και τα γενικής διάθεσης φάρμακα είναι φάρμακα! «Έχουν επιδράσεις κι όταν τα πάρει κανείς χωρίς να συμβουλευτεί κάποιον που να γνωρίζει, όπως είναι ο φαρμακοποιός, θα υπάρξει πρόβλημα. Μπορεί να τον οδηγήσει στο νοσοκομείο. Εμείς γνωρίζουμε τους πελάτες, ξέρουμε την αγωγή τους, τα φάρμακα που παίρνουν».
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο έμπειρος φαρμακοποιός και σε κάποια κράτη όπως η Σουηδία, που εφαρμόστηκε το μέτρο, έχει αλλάξει η απόφαση και τα φάρμακα επιστρέφουν εκ νέου στα φαρμακεία αφού οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, λόγων παρενεργειών, αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Θεσμοθέτηση της συμβολής του φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Τέλος, οι φαρμακοποιοί προτάσσουν ως αίτημα την θεσμοθέτηση της συμβολής του φαρμακοποιού
στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. «Να νομοθετηθεί για λόγους ασφάλειας», δηλώνει ο κ. Τσαπέκος
και εξηγεί ότι 500.000 εμβολιασμοί το χρόνο γίνονται μέσα από τα φαρμακεία, μόνο
για τον αντιτετανικό ορό. «Ο φαρμακοποιός έχει τη γνώση, δεν κάνει τον γιατρό,
κάποια που γίνονται, όμως, μέσα στο φαρμακείο, θα πρέπει να γίνονται νόμιμα.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις με μικροτραύματα όπου δίνουμε λύσεις, αποσυμφορούμε
τις Πρώτες Βοήθειες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας κι αυτό θέλουμε να
το αναγνωρίσει η πολιτεία. Έχουμε μια τρομερή διασπορά φαρμακείων σε όλη την
Ελλάδα. Ας μας αξιοποιήσει η πολιτεία καλύτερα. Ας μας δώσει η πολιτεία ρόλο
και θα ωφεληθε», καταλήγει ο κ. Τσαπέκος.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ