Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Θεοδοσιάδης: Το νέο σχέδιο νόμου εξυπηρετεί και πάλι συμφέροντα

3/6/2014 9:42:33 πμ
Ενημέρωση από τον Π.Φ.Σ. σχετικά με το σχέδιο νόμου που επιτρέπει τη λειτουργία υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο Π.Φ.Σ. σπεύδει να ενημερώσει τα μέλη του σχετικά με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας:


  1. H ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 31 γα την υποβολή αιτήσεων ίδρυσης φαρμακείων δύο φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) είναι πρόταση του Π.Φ.Σ. που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. ομόφωνα προ μηνών και αποτελεί αντιγραφή των ισχυόντων στην Ιταλία. Σκοπός της ρύθμισης είναι η αποφυγή φαινομένων εσωτερικής ενημέρωσης προς όφελος επιτηδείων και εις βάρος όλων των υπολοίπων.
  2. Η παράγραφος περί «υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου», η οποία προστέθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου , είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και θα υπάρξει έντονη διαμαρτυρία και παρέμβαση στη Βουλή για να αποσυρθεί.
  3. Το άρθρο 32 περί πειθαρχικών συμβουλίων αποτελεί επίσης πρόταση του Π.Φ.Σ., που συντάχθηκε από τη νομική υπηρεσία του Συλλόγου, καθ΄ υπόδειξη του Δ.Σ., από το οποίο και εγκρίθηκε. Σκοπός της διάταξης είναι η απεμπλοκή των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων από τις δυσκολίες συνεργασίας με τον εκάστοτε οριζόμενο δικαστικό αντιπρόσωπο με στόχευση την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων που λιμνάζουν στα πειθαρχικά συμβούλια. Όπως γίνεται αντιληπτό όχι μόνο δεν καταργούνται τα πειθαρχικά, αλλά αντιθέτως επιδιώκεται η κατά το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, σημειώνει ο Σύλλογος.

Παρέμβαση Θεοδοσιάδη στον υπουργό Υγείας

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης απέστειλε μια επιστολή προς τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το άρθρο 31 που επιτρέπει τη λειτουργία «υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου φαρμακείου σε διαφορετικό και ανεξάρτητο κτήριο εντός της ίδιας περιφέρειας. Διατυπώνει λοιπόν τα ακόλουθα ερωτήματα:


«1. Πότε στα τελευταία 50 χρόνια διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης και «υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου» φαρμακείου και από ποιον διατυπώθηκαν σχετικά προβλήματα και παράπονα ότι δήθεν στην αποθήκη του φαρμακείου δεν χωρούν τα φάρμακά του;

2. Εάν έχετε διαπιστώσει ότι οι χώροι των φαρμακείων είναι ανεπαρκείς, γιατί με το νόμο 4254/2014 καταργήσατε το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν των 47,5 τ.μ.; Εάν έχετε αντιληφθεί το λάθος σας, σας καλώ να νομοθετήσετε για ελάχιστο εμβαδόν 100 τ.μ. ή και περισσότερων.

3. Γνωρίζετε ότι τα κουτιά των φαρμάκων έχουν ελάχιστο όγκο. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν πως προκύπτει αυτός ο τεράστιος όγκος φαρμάκων που επιβάλλει την ύπαρξη και υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου φαρμάκων.
Τα 12.000 φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα στη χώρα δεν είχαν και δεν έχουν πρόβλημα χώρου για τα αποθέματά τους, τα οποία συνεχώς μειώνονται και συχνά-πυκνά σε κάθε ανακοστολόγηση απαξιώνονται οικονομικά.
Τα φαρμακεία έχουν πρόβλημα ρευστότητας και οικονομικής επιβίωσης εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών που δυστυχώς τόσον εσείς όσον και οι προκάτοχοί σας προωθείτε.

4. Επειδή η περί ού ο λόγος παράγραφος περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «ρυθμίσεις για τα φαρμακεία» παρακαλώ να αφαιρεθεί από το συγκεκριμένο κεφάλαιο και αν συμπεριληφθεί σε ένα άλλο κεφάλαιο με τίτλο: «Επιπλέον ρυθμίσεις για τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν με το Ν. 4254/2014».

5. Πόσα άλλα «μηνύματα» πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει ανάλογες «εξυπηρετήσεις» συμφερόντων; Φαίνεται ότι το μήνυμα των εκλογών δεν ήταν τόσο δυνατό.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση