Μετά από αίτημα του Π.Φ.Σ., πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/11 συνάντηση της ολομέλειας του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. με τον υπουργό Υγείας κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1) Έκθεση ΟΟΣΑ: O πρόεδρος του Π.Φ.Σ. ζήτησε κατηγορηματική διαβεβαίωση από τον υπουργό Υγείας ότι τα ΜΥΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα τόσο ως προς το θέμα της τιμής όσο και ως προς τα σημεία διάθεσης, όπως μέχρι σήμερα. Επίσης ζητήθηκε να γίνει διακριτό από την κυβέρνηση ότι τα θέματα φαρμάκων χειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας και σε αυτά δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ούτε και επιτρέπεται η ανάμειξη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα θέματα φαρμάκου άπτονται της Δημόσιας Υγείας και αποτελούν αποκλειστικό αντικείμενο αυτού. Επίσης έγινε σαφές ότι ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των φαρμακείων που διαθέτει η χώρα καθώς και η ανάγκη μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επιτρέπουν καμιά σκέψη περί αλλαγής των πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων ίδρυσης φαρμακείων.
2) Μειώσεις τιμών: Το επόμενο θέμα που τέθηκε είναι οι επιπτώσεις από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων τόσο στο ήδη πιεσμένο εισόδημα των φαρμακοποιών όσο και στην αξία των αποθεμάτων που υπάρχουν στα φαρμακεία, για τα οποία ζητήθηκε μεταβατική περίοδος τουλάχιστον 60 ημερών.
3) Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Τέλος, συζητήθηκε η στασιμότητα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ παρά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής διάταξης και ζητήθηκε παρέμβαση του υπουργού προς τον κ. Σταϊκούρα για την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές, δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Τα φαρμακεία έχουν υποστεί την τελευταία τριετία σωρεία κτυπημάτων με επακόλουθο τον κλονισμό της βιωσιμότητάς τους και οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν και πολύ περισσότερο να αποδεχτούν, την παραμικρή περαιτέρω απώλεια. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπερασπιστούν την ύπαρξη και τη βιωσιμότητα των φαρμακείων τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.
Δηλώσεις
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι:
«Η έκθεση του ΟΟΣΑ, όπως δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, δημιούργησε ανησυχίες σε όλον το φαρμακευτικό κόσμο και γι’ αυτό ζητήσαμε να δούμε τον υπουργό Υγείας, διότι τα ζητήματα που θέτει ο ΟΟΣΑ με την έκθεση-πρότασή του, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, επειδή είναι προφανές ότι η δημόσια υγεία και η διάθεση των φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται από τα χέρια του μπακάλη. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι φάρμακα. Είναι εξίσου επικίνδυνα όπως όλα τα φάρμακα και δεν μπορούν να διατίθενται από οποιονδήποτε μπακάλη. Ο φαρμακοποιός σε όλο τον πλανήτη είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διάθεση των φαρμάκων.
Επιπλέον, δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας και καλούμε την Κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε ο υπουργός Ανάπτυξης να μην έχει καμία ανάμειξη και καμία σχέση σε θέματα υγείας και φαρμάκων. Το φάρμακο υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας με το οποίο συζητάμε, βρίσκουμε λύσεις αλλά η συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο δημιουργεί μόνο προβλήματα και στη δημόσια υγεία και στη λειτουργία των φαρμακείων. Η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει την τακτική της και να διαχωρίσει τις αρμοδιότητες κάθε υπουργείου».
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Αντιλαμβάνομαι ότι η χθεσινή ανακοίνωση της εκθέσεως του ΟΟΣΑ δημιούργησε ανησυχίες. Η Κυβέρνηση είναι ενιαία αλλά οι τελικές αποφάσεις για τα θέματα των φαρμακείων φυσικά λαμβάνονται με κύριο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας από το υπουργείο Υγείας. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, δεν χρειάζεται να υπάρχουν υπερβολικές ανησυχίες. Ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών πάντα συνεχίζεται. Εκπλήξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, ούτε αιφνιδιασμοί. Τοφάρμακο, όπως έχω πει από το καλοκαίρι, πρέπει να δίνεται από το κατάλληλο πρόσωπο που μπορεί να προστατεύει τον πολίτηαπό παρενέργειες. Ό,τι δενείναι φάρμακο, μπορούμε να το συζητήσουμε. Τα φάρμακα πρέπει να έχουν προστασία».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον από 1ης Ιανουαρίου κάποια φάρμακα, μη συνταγογραφούμενα, θα πωλούνται σε άλλους χώρους, ο υπουργός απάντησς: «Έχουμε καταλήξει και έχουμε εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση πριν από την έκθεση του ΟΟΣΑ ούτως ή άλλως. Νομίζω ότι αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε μετά από μακρόχρονο διάλογο το καλοκαίρι και με τους φαρμακοποιούς και με άλλους κλάδους. Πάντως γνώμονας πάντα είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά και η προστασία της δημόσιας υγείας».