Ένταση επικρατεί στην Ισπανία μετά την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για κατάλυση του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε σκληρές αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς.
Η πρόταση έρχεται στο πλαίσιο κυβερνητικών πρωτοβουλιών για απελευθέρωση των επαγγελμάτων με στόχο την ταχύτερη αναβάθμιση της ισπανικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών, όπως δημοσιεύεται στον Τύπο, είναι η κατάργηση του υφιστάμενου νόμου που προβλέπει την ιδιοκτησία φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς.
Η είδηση προκάλεσε αμέσως, από τις αρχές του νέου χρόνου, αναστάτωση στους φαρμακευτικούς συλλόγους, οι οποίοι ενωμένοι παρακολουθούν με αυξανόμενη αγωνία την κάθε εξέλιξη. Η πρώτη τους κίνηση ήταν μια σειρά δημοσιεύσεων που αναδεικνύουν ότι το ισπανικό ιδιοκτησιακό μοντέλο, όπως ισχύει σήμερα, εξασφαλίζει ότι η θεραπεία των ασθενών αποτελεί την αξία που θα πρέπει να υπερισχύει όλων. Επιπλέον, οι σύλλογοι υπενθυμίζουν ότι μία από τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία των ισπανικών φαρμακείων είναι η εγγύηση υψηλού επιπέδου κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών.
Οι σύλλογοι είναι πεπεισμένοι ότι η κατάλυση του ισχύοντος ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν εξασφαλίζει καμιά εξοικονόμηση στη δημόσια υγεία, καθώς θεωρούν ότι οι υγειονομικές δαπάνες εξαρτώνται από τις τιμές των διατιθέμενων φαρμάκων και από το μέγεθος της συνταγογράφησης.
Ο ισπανικός τύπος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρότασή της τις επόμενες ημέρες, όμως υπάρχει εμπλοκή στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυρίως από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης.
Η πρόεδρος της Federfarma (Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιταλίας), Αναρόσα Ράκα, κοιτάζοντας με ανησυχία τα γεγονότα στην Ισπανία, δήλωσε: «Εκεί, αλλά και εδώ, το φαρμακείο βρίσκεται στο στόχαστρο ομάδων που πιέζουν για απελευθέρωση στο όνομα των πολιτών, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει ο κίνδυνος να πεταχτούν σημαντικές υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος στα σαγόνια του μεγάλου κεφαλαίου».
Πηγή: quellichelafarmacia.com
Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαδρίτης: «4 στα 5 φαρμακεία θα κλείσουν αν ισχύσει ο νόμος»
Ο νόμος για τις Επαγγελματικές Υπηρεσίες που ετοιμάζει η ισπανική κυβέρνηση και αφορά μεταξύ άλλων φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και δικηγόρους, θα μπορούσε να καταλύσει τον ισχύοντα νόμο που προβλέπει ότι μόνο επαγγελματίες φαρμακοποιοί μπορούν να είναι ιδιοκτήτες φαρμακείων, αλλά θα εξακολουθεί να ισχύει ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να διευθύνονται από φαρμακοποιό.
Ο Jaime Acosta, εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Μαδρίτης δε βρίσκει κανένα πλεονέκτημα σε αυτή την εξέλιξη που θα διευκόλυνε την είσοδο μεγάλων πολυεθνικών στο χώρο και θα οδηγούσε στο κλείσιμο 4 στα 5 φαρμακεία της χώρας.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας οι φαρμακοποιοί θα διατηρήσουν κατ' αποκλειστικότητα το δικαίωμα διεύθυνσης φαρμακείων ώστε να εγγυώνται «την προστασία της δημόσιας υγείας και τη σωστή διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων». Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία του κάθε φαρμακείου δεν είναι απαραίτητο αυτή να ανήκει σε φαρμακοποιό.
Το μέτρο αυτό βρίσκει αντίθετο το φαρμακευτικό κλάδο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς «δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα για τους πολίτες».
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην επάρκεια και στη διάθεση των φαρμάκων με το ισχύον ιδιοκτησιακό μοντέλο», υποστηρίζει ο Jaime Acosta, λέγοντας επίσης πως «το 100% των πολιτών έχουν ένα φαρμακείο δίπλα τους, κάτι που δε θα συνεχίσει να υφίσταται αν έλθει η λεγόμενη "απελευθέρωση”, καθώς το συγκεκριμένο μοντέλο ευνοεί τα φαρμακεία μεγάλης επιφάνειας τύπου σούπερ-μάρκετ και έτσι ο πολίτης θα είναι αναγκασμένος να διανύει μεγάλες αποστάσεις για να βρει τα φάρμακά του».
Πηγή: sermadridsur.com