Η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν για άλλη μια φορά μαραθώνια. Επί περίπου 9 ώρες οι εκπρόσωποι των εταιρειών κατέθεσαν έγγραφα και επιχειρήματα τόσο για την τιμολόγηση νέων φαρμάκων όσο και για τη διόρθωση λαθών στις τιμές.
Σχετικά με την τιμολόγηση νέων σκευασμάτων φαίνεται πως στις προθέσεις της Αριστοτέλους είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ωστόσο, για την πλειονότητα των εταιρειών τα νέα φάρμακα είναι η κορυφή του παγόβουνου (φαίνεται πως δεν ξεπερνούν τα 20). Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η διόρθωση των εκατοντάδων λαθών στην τιμολόγηση φαρμάκων, που «κολλάει» στην «απαγόρευση» αύξησης των τιμών που έχει εφαρμοστεί με Υπουργική Απόφαση. Από τους 277 κωδικούς που φέρουν λάθη στις τιμές, βάσει του κανόνα του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, η Αριστοτέλους αναγνωρίζει μόλις 11! Πρόκειται για σκευάσματα η τιμή των οποίων είναι χαμηλότερη και από τη χαμηλότερη της Ευρώπης.
Ωστόσο για τις φαρμακευτικές εταιρείες εξίσου παράνομες είναι και οι τιμές που πέφτουν κάτω από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων.
Ααυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την αγορά είναι η απουσία βούλησης και αποφασιστικότητας του Υπουργείου Υγείας, να λύσει τα ζητήματα. Η λήψη όποιων αποφάσεων φαίνεται να ακολουθεί «πολιτικό χρόνο», αφού δεν λαμβάνουν συγκεκριμένη απάντηση για τις προθέσεις της Αριστοτέλους, που μοιάζει να αναμένει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις, με τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή εκλογών να πλανώνται σαν απειλή…
Η φαρμακοβιομηχανία, όμως, είναι διατεθειμένη να παλέψει. Έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση της να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον των Υπουργικών Αποφάσεων που δυναμιτίζουν, σύμφωνα με τις εταιρείες, τη διαδικασία τιμολόγησης. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα δικαιωθούν, βασιζόμενες σε προηγούμενες αποφάσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ετοιμάζεται να συνεδριάσει και πάλι, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα (ενδεχομένως την Τετάρτη), για να καταθέσει την πρότασή της για την τιμολόγηση στον Ε.Ο.Φ. και στην ηγεσία του Υπουργείου που θα πρέπει να δώσει «κατευθυντήριες οδηγίες».
Θα πρέπει όμως να αναφέρουμε πως με ανακοίνωσή του το Τμήμα Τιμολόγησης του Ε.Ο.Φ. ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της επικείμενης τιμολόγησης, θα τιμολογηθούν τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα, για τα οποία έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα μέχρι και 15/10/2014.
Πάντως, αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα χρέη ενός έτους από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία προς τις εταιρείες, αλλά και το υψηλό clawback που θα κληθούν να καταβάλλουν οι εταιρείες στο τέλος του χρόνου, για να επιτευχθεί ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι σχέσεις Αριστοτέλους - Φαρμακευτικών Εταιρειών εισέρχεται σε σκοτεινά νερά.
Πηγή: virus.com.gr