Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Θα πουλήσω περισσότερα ελληνικά γενόσημα από ό,τι βιβλία

11/10/2013 2:38:15 μμ
Η δήλωση που ενθουσίασε τα μέλη της ΠΕΦ στη λαμπρή εκδήλωση που οργάνωσε για τα ελληνικά γενόσημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σε μία λαμπρή τελετή στην οποία συμμετείχε πλήθος του φαρμακευτικού κόσμου αλλά και στελέχη και εργαζόμενοι στην ελληνική βιομηχανία, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας παρουσίασε τα στοιχεία της μεγάλης καμπάνιας που ξεκινά για την αξία και την ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων.


Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γουδί, συμμετείχαν πάνω από 3000 καλεσμένοι. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης ο οποίος και μονοπώλησε και τον ενδιαφέρον με τις δηλώσεις του.


Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα ελληνικά γενόσημα και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα ώστε η τιμολόγηση στην Ελλάδα να παίζει πλέον πολύ μικρό ρόλο. "Ξεχάστε το μνημόνιο και κατακτήστε τον κόσμο” προέτρεψε χαρακτηριστικά τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους δεσμευόμενος ότι θα τον βρουν δίπλα τους αρκεί να παράγουν ποιοτικά γενόσημα σε ανταγωνιστικές τιμές. Στην κατεύθυνση αυτή δεσμεύθηκε να στηρίξει με κάθε τρόπο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Και συμπλήρωσε ότι «όταν λήξει η θητεία μου στο υπουργείο Υγείας, θα έχω πουλήσει –μέσω των ελληνικών επιχειρήσεων φαρμάκου- περισσότερα ελληνικά γενόσημα από όσα βιβλία».


Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Νίκος Πολύζος τόνισε ότι χρειάζεται μια συνολική στρατηγική στήριξης στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, πρόσθεσε ότι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο με άξονα δημοσιονομικά κριτήρια. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς τόνισε ότι με δεδομένο ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει συμβάλει στην ποιότητα της υγείας αλλά και στην ελληνική οικονομία, επιβάλλεται να στηριχτεί περισσότερο και τάχθηκε κατά της συνταγογράφησης μόνο με βάση τη δραστική ουσία.

Τέλος, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνα Μάρκου, παρατήρησε στο δικό της χαιρετισμό ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τις θέσεις εργασίας που προσφέρει, την καινοτομία και την έρευνα, αποτελεί μοντέλο για την ελληνική παραγωγή και θα πρέπει, με τη συνδρομή του κράτους, να συνεχίσει να συμβάλει στο ΑΕΠ.


Ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της DEMO, Δημήτρης Δέμος, έκανε ιστορική αναδρομή από το 1950 που ξεκίνησαν οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα και κατέληξε ότι σήμερα τα ελληνικά φάρμακα παράγονται με τα υψηλότερα στάνταρντς παγκοσμίως, τόνισε επίσηςπως δεν μιλάμε για ελληνικό γενόσημο ή γενόσημο ελληνικής παραγωγής αλλά για Ελληνικό Φάρμακο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία τη δεκαετία 2000-2010 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στους κλάδους παραγωγής στην Ευρωπαϊκής Ένωση. Σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί το 10% της συνολικής μεταποίησης της χώρας και συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό σαν συνεισφορά φαρμάκου σε ΑΕΠ χώρας, μετά τη Δανία και τη Σλοβενία. Προσφέρει πάνω από 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.


Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΦ κ. Βασίλης Κάτσος δήλωσε :«Σήμερα 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως παίρνει φάρμακο made in Greece και είμαστε περήφανοι γι' αυτό».


Θερμά χειροκροτήματα απέσπασε ο κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ που διαμαρτυρήθηκε για τη γραφειοκρατία και ζήτησε την στήριξη της πολιτείας για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας μάλιστα δήλωσε «Εγώ δεν θέλω χρήματα. Έχω για να ζήσουν 15 γενιές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την ευρωπαϊκή απόφαση για την αντικατάσταση των ταινιών γνησιότητας στα φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια