Επιτακτική είναι η ανάγκη να αποκτήσει η χώρα εθνική πολιτική φαρμάκου έστω και τώρα, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων κατά την διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης χθες το βράδυ. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την χώρα, για την ποιότητα του ελληνικού φαρμάκου ζητώντας την συνδρομή όλων των κλάδων στην προσπάθεια αυτή".
Σύμφωνα με τον κ. Τρύφων ''οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξακολουθούν να επενδύουν και να αντιστέκονται παρά την παρατεταμένη κρίση, έχουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, εξάγουν και η χώρα πρέπει να είναι περήφανη για τον κλάδο". Και συνέχισε: "Οι πόροι του ΕΣΠΑ μέσα από τους επενδυτικούς νόμους, θα πρέπει να κατευθυνθούν σε τομείς που έχει ανάγκη η παραγωγή και σε δράσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όπου η έρευνα και ανάπτυξη είναι πολύ δυνατή σε ότι αφορά νέες μορφές και τρόπους διάθεσης των φαρμάκων, σε υβριδικά, φυτικά προϊόντα και στην οριακή καινοτομία. Οι πόροι πρέπει να διατίθενται σωστά και στοχευμένα".
Clawback = Στρέβλωση
Το clawback πάντως απασχόλησε τον πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Τρύφων, του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλη Αποστολίδη αλλά και τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η στρέβλωση, ενώ συμφώνησε με τον προεδρο του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντο, ότι οι Έλληνες έχουμε γίνει πειραματόζωα. Ζήτησε ακόμη, καλλίτερη συνεργασία πολιτείας και ΕΟΦ. Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επεσήμανε ότι υπάρχουν καλλίτερες λύσεις από την επιβολή χαρατσιών όπως είναι το clawback, ενώ ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι δεν θέλατε μεταρρυθμίσεις γι αυτό καταλήξαμε σε ένα θηριώδες clawback 350 εκατ. ευρώ.
Τέλος για την δυναμική του κλάδου και για την υπεραξία και τον πλούτο που δίνει τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην κοινωνία, αναφέρθηκαν οι πρόεδροι του ΠΙΣ και ΙΣΑ κ.κ. Μιχ. Βλασταράκος και Γ. Πατούλης.