Στη διαχρονική ευθύνη της πολιτείας που αισθάνθηκε ασφάλεια πίσω από το clawback αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντάς το μέτρο ως μη λογικό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στη διαφωνία που υπάρχει με τη φαρμακοβιομηχανία σχετικά με την υψηλή κατανάλωση φαρμάκων στη χώρα μας, που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα κράτη -ειδικά στα υψηλής θεραπευτικής αξίας σκευάσματα- καθώς, όπως είπε, εκεί υπάρχουν σαφή πρωτόκολλα, ενώ εδώ πολλές φορές οι θεραπείες δεν ξεκινούν με φθηνότερα φάρμακα, αν και είναι εφικτό.
Δήλωσε ότι οι σύλλογοι των φαρμακευτικών εταιρειών δεν έχουν κοινή προσέγγιση και ζήτησε τη βοήθειά τους, ώστε στη διαπραγμάτευση να υπάρξει συμφωνία για να υπάρχει και μικρότερο clawback.
Για διαρθρωτικά μέτρα που συνεχώς τοποθετούνται στο μέλλον έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου εκφράζοντας την επιφυλακτικότητά του, καθώς, όπως είπε, ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής αφορά την υπερφορολόγηση της βιομηχανίας φαρμάκου.
«Στην επόμενη 20ετία θα σημειωθούν θρίαμβοι της επιστήμης»
«Στην επόμενη 20ετία θα σημειωθούν θρίαμβοι της επιστήμης. Θα συνδυάσουμε δεδομένα και αυτά τα δεδομένα θα καθορίσουν τις εξελίξεις για πολλές ασθένειες», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Biogen. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιεί η εταιρεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης και στις κλινικές δοκιμές για νέες θεραπείες της νόσου, με «πολλές επιτυχίες την τελευταία περίοδο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.